Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Do Soči jen se zvláštní propustkou, rozhodl Putin

Moskva - Ruský prezident Vladimir Putin nařídil v Soči zakázanou zónu. Platit bude měsíc před olympijskými hrami a měsíc po nich. Auta budou moct do města vjíždět jen se zvláštní propustkou, lidé se kromě událostí spojených s olympiádou nebudou smět shromažďovat. Opozice omezení kritizuje, porušuje podle ní lidská práva.

Staveniště olympijského areálu v Soči
zdroj: ČT24

Řada nejen ruských komentátorů se shoduje v názoru, že Putin považuje připravovanou olympiádu za věc osobní prestiže a že je odhodlán učinit vše pro její hladký průběh. Moskva se sportovní událostí spojuje naděje na vylepšení ruské pověsti ve světě.

Zimní OH v Soči se uskuteční v únoru příštího roku. Zakázaná zóna zahrnuje většinu rozlehlého Soči. Opatření začnou platit 7. ledna, tedy měsíc před začátkem olympijských her, a potrvají do 21. března, tedy ještě měsíc po hrách. "Za těchto podmínek se olympijské hry, které mají být oslavou sportu a demokracie, změní v pravý opak," napsal na internetu jeden z předních ruských ekologických aktivistů Alexej Jablokov. Pavel Čikov, právník specializující se na problematiku lidských práv, v rozhovoru pro rozhlasovou stanici Echo Moskvy prohlásil, že pokud by chystané omezení svobody pohybu a shromažďovacího práva mělo být legální, bylo by třeba přijmout příslušný zákon či vyhlásit výjimečný stav.

V posledních týdnech v zahraničí zaznívají výzvy k bojkotu olympijských her v Soči či k přenesení zimní olympiády 2014 mimo ruské území, a to kvůli homofobnímu zákonu, který Rusko nedávno přijalo. Ruské sdružení homosexuálů přitom chce her v Soči využít k obhajobě svých členů.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články