Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
BBV po 25 letech

Detroit prahne proti Tampě po odvetě, obhájce čeká na úvod silné St. Louis

Praha - Závěr základní části NHL určil vítěze a poražené této sezony, pro šestnáctku vyvolených týmů ale to důležité teprve začíná. Dnes v noci odstartuje třemi zápasy první kolo divizního play-off a ve všech případech půjde o hodně zajímavé souboje. Vrátí se Petr Mrázek na místo jedničky Detroitu a pomůže oplatit Tampě loňské vyřazení? Odolají Rangers efenzivní mašině z pittsburské oceli? A prolomí konečně St. Louis prokletí prvního kola?

Petr Mrázek v utkání proti Tampě
zdroj: ČTK/ZUMA autor: Del Mecum

Tampa Bay Lightning - Detroit Red Wings

Detroit sice postupem vyrovnal třetí nejdelší sérii účastí v play-off v historii soutěže, to je ale asi to jediné, z čeho se mohou ve městě motorů radovat. Red Wings prohráli poslední dva zápasy na klužištích soupeřů a třetí pozici v Atlantické divizi vybojovali hlavně díky tomu, že Boston předvedl ještě mizernější finiš než Rudá křídla.

Proti Tampě Bay půjde pro Detroit i o odvetu za loňskou sezonu, kdy s celkem z Floridy rovněž v prvním kole vypadli v sedmi zápasech, ačkoliv vedli 3:2. Bleskům ale tentokrát bude chybět skvělý střelec a zároveň kapitán Steven Stamkos a také důležitý bek Anton Stralman. Oba celky v základní části vyhrály obě svá domácí utkání, což dává tušit dlouhou a vyrovnanou sérii.

Otázkou je, jaký prostor dostane v kleci Red Wings český gólman Petr Mrázek, který v nepovedeném závěru základní části přišel o pozici jedničky ve prospěch zkušenějšího Jimmyho Howarda. Na druhé straně absence v řadách Lightning nabízejí šance jak pro obránce Andreje Šustra, tak pro stále se lepšícího Ondřeje Paláta.

Tampa obhajuje vítězství ve Východní konferenci a v sérii bude rozhodně favoritem, Detroit ale nemá co ztratit a při možné rozlučce ruského univerzála Pavla Dacjuka se rozhodně nebude chtít loučit už po pár zápasech. Rozhodne nejspíš domácí prostředí a také větší kvalita v zadních řadách Lightning.

Tip na postup: Tampa 4:2 na zápasy

Sport
zdroj: ČT4

St. Louis Blues - Chicago Blackhawks

Pro někoho je model divizního play-off zajímavým zpestřením, někde ho však oprávněně mohou považovat za nespravedlnost. A tak zatímco v předcházející sérii šlo o konfrontaci šestého (Tampa) s osmým (Detroit) celkem Východní konference, na Západě skončí v prvním kole s jistotou minimálně jeden z nejlepší trojice.

V silné Centrální divizi se až do posledního kola přetahovaly o vítězství Dallas se St. Louis, kterým ze třetí pozice zdatně sekundovalo Chicago. Divizní prvenství nakonec ukořistili Stars, takže na Bluesmany, stejně jako před dvěma lety zbyl soupeř, kterého si do play-off nejspíš nepřál vůbec nikdo.

Blackhawks dokázali něco, co se v éře extrémní vyrovnanosti soutěže a platových stropů zdálo už skoro nemožné - stvořili vítěznou dynastii, která vybojovala tři Stanley Cupy během šesti let. Jestřábi v základní části občas jeli trochu na půl plynu, ale v play-off opět budou prodávat své nezpochybnitelné zkušenosti a sílu zejména v ofenzívě, které vévodí vítěz kanadského bodování základní části Patrick Kane.

St. Louis nepostrádá kvalitu na všech postech včetně brankáře a v základní části předvádí pravidelně velmi solidní výkony. Už tři roky ale nepřešlo přes první kolo a sen o prvním Stanley Cupu v historii klubu tak stále zůstává nenaplněn. The Notes pravděpodobně dokáží dovést sérii s výjimečně silným protivníkem až do sedmého zápasu, po něm se ale nejspíš rozezní nad Mississippi další teskné blues.

Tip na postup: Chicago 4:3 na zápasy

Utkání New York Rangers - Pittsburgh
zdroj: AP autor: Adam Hunger

Pittsburgh Penguins - New York Rangers

Další mimořádně vyrovnaná série, tentokrát pro změnu mezi druhým a čtvrtým týmem Východní konference. Oba celky spolu téměř polovinu základní části bojovaly o to, který z nich bude mít v očekávaném souboji v play-off výhodu domácího prostředí. A zatímco Penguins se po trochu slabším začátku postupně zlepšovali, náskok Rangers postupně mizel, až nakonec předloňští finalisté o výhodu domácího ledu přišli.

Pro Jezdce může být jistou útěchou fakt, že prakticky v žádné sérii nebudou mít oproti soupeři deficit v brance. Henrik Lundqvist opakovaně dostává své přezdívce Král a s ním v zádech mohou Rangers pomýšlet na úspěch i proti velmi ofenzivně laděnému Pittsburghu. V něm vedle Jevgenije Malkina se Sidneym Crosbym a skvělého režiséra přesilovek Krise Letanga pookřál i někdy už trochu odepisovaný střelec Phil Kessel.

Soupiska Rangers sice neoplývá tolika zvučnými jmény a největší útočná hvězda Rick Nash se letos nebývale trápí, nejít do série z pozice favorita může být pro borce z Manhattanu docela výhoda. V životní formě je norský drobek Mats Zuccarello, skvěle vyšla sezona třeba i Dericku Brassardovi a Keith Yandle nemá na modré čáře zas o tolik horší statistiky než uznávaný Letang. Opět se očekává vyrovnaná a napínavá série, aktuální forma hovoří mírně pro celek z Pensylvánie.

Tip na postup: Pittsburgh 4:3 na zápasy

Zdroj
nhl.com, nhl.cz

Hlavní zprávy

Nejčtenější články