Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Dědeček Ledecké: Ester chce sama trénovat navíc, to jí dělá nejlepší

Lachtal (Rakousko) - Česká snowboardová šampionka Ester Ledecká dorovnala titulem mistryně světa svého dědečka. Jan Klapáč, hokejový mistr světa z roku 1972, sledoval zlatou radost vnučky, když držela nad hlavou své prkno po včerejším triumfu v paralelním slalomu. "Krásně jsem si užíval ten krátký moment, kdy stála Ester na stupních vítězů," řekl a dodal: "Sportovní sláva ale trvá jen do půlnoci, druhý den to začíná znovu, jak říkával náš trenér," hlásil z dějiště MS Klapáč.

Ester Ledecká na stupních vítězů na MS v Lachtalu
zdroj: ČTK autor: Ivo Stejskal

Jaká byla jeho slova ihned po skončení závodu? "Moc jsme si toho nemuseli říkat, jen jsme se na sebe podívali. Byl jsem šťastný, že se jí to podařilo. Je to zásluha trenéra (Rakušan Richard Pickl) i celé rodiny. Když si vzpomenu na ty hodiny dřiny, tak je to zasloužené vítězství," uvedl dědeček Ledecké.

Klapáč dbá o kondici své vnučky přes léto, dříve to byla i psychická stránka. "Začínali jsme tím, že se učila podat ruku vítězi. Faktem je, že byla velmi tvárná. Motivovaly jí i naše historky z hokejové Dukly. Mluvili jsme o tom s Jardou Holíkem (bývalý československý reprezentant i trenér), že důležitým úspěchem trenéra je dostat do hlavy sportovce, aby on sám chtěl. To se u Ester podařilo. Hlavně dělá něco navíc, aby byla lepší než ostatní. Snaží se trénovat systematicky a každodenně, ne jenom den nebo dva před závodem. To jí dělá takovou, jaká je," objasnil příčinu úspěchu třiasedmdesátiletý Klapáč.

Je nám líto, video expirovalo.
Telefonát z MS v Lachtalu: Jan Klapáč, dědeček Ester Ledecké

Podle Klapáče jde v disciplíně, jakou je snowboarding, o maličkosti. "V tomhle odvětví rozhoduje náhoda. Podívejte se na Evu Samkovou, rozhodila jí jedna boule. Tak to ve sportu chodí. Jednou jste dole a jednou nahoře," řekl Klapáč.

Na stupních vítězů Ledecká překvapila proužkovanou sukní. Po olympijském knírku Evy Samkové se tak možná zrodil další symbolický prvek vítězné české snowboardistky. Móda podle něj ke snowboardistům patří. "Přišla s něčím novým a je to zajímavé. Je to především funkční záležitost, je totiž pořád v teple a přeju jí, ať se jí s ní daří i dál," konstatoval.

Když viděl Ledeckou na nejvyšším stupni, vzpomněl si i na své hokejové vítězství v Praze ve finále MS nad tehdejším Sovětským svazem. "To víte, že jsem si vzpomněl. Byla to krásná doba, byla to tehdy týmová práce. A to prostředí v Praze po okupaci, národ tím hrozně žil. Když si vzpomenu, jak všichni zpívali hymnu a byla tam i moje dcera (maminka Ledecké), byl to úžasný zážitek," dodal.

Zdroj
ČT24

Hlavní zprávy

Nejčtenější články