Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Volejbalový magazín

Debutanti proti zlaté generaci. V Paříži se hraje o světový házenkářský titul

Paříž - Jejich účast ve finále očekával před turnajem málokdo. Norští házenkáři na sebe sice upozornili už na loňském mistrovství Evropy, kde jim o pár vteřin utekla finálová účast, ale že by něco podobného dokázali zopakovat? Dokázali. A hned na další velké akci o rok později ve Francii, čímž jasně vzkázali, že jejich cesta mezi úzkou elitu světové házené se musí brát vážně. Nory ale v posledním zápase MS čeká nejtěžší možný soupeř - dosud neporažená domácí Francie. "Les Experts", jak se Francouzům přezdívá, si můžou před vlastními diváky dojít pro další světový titul, od roku 2009 už čtvrtý. 

Francouzi slaví před domácím publikem postup do čtvrtfinále
zdroj: ČTK/ZUMA/Petter Arvidson

Na šampionátu na sebe tyto týmy narazily už v základní skupině. Porážka 28:31 zůstává pro Nory zatím poslední na pouti turnajem. Ze hry venku už jsou díky nim Makedonci, Maďaři a také Chorvati. Právě strhující semifinálový souboj s balkánským soupeřem potvrdil, jak odolný tým mají Norové k dispozici. Brankář Bergerud lapil levorukému kanonýrovi Horvatovi sedmičku v poslední vteřině za stavu 22:22 a prodloužení už Norové i díky neblahé zkušenosti z loňského ME zvládli bravurně. Severská země, kde se o házenkářské medailové úspěchy starají výhradně ženy, se tak těší na historicky první finále světového šampionátu mužů.

Národní tým momentálně těží z dobrého mixu zkušených hráčů a nastupující generace ročníku 1991 a mladších. "Jsem vážně rád, že tihle hráči do reprezentace přišli. Díky takové porci talentu můžeme být úspěšní i v dalších letech. Je úžasné, čeho nám pomohli dosáhnout," oznamoval po vítězném semifinále zkušený pivot Bjarte Myrhol.

Mluvil hlavně o 21leté střední spojce Sanderu Sagosenovi, druhém nejlepším střelci Norska na MS. Od příští sezony si jeho služby pojistil francouzský velkoklub PSG. Další mladíci jako například Kent Robin Tönnesen či Christian O'Sullivan už zase nějaký rok působí v německé bundeslize. Norové tak možná teď nemají házenkáře světového kalibru, za několik let ale můžou být s individuální silou kádru na stejné úrovni jako třeba Francouzi.

Sport
zdroj: ČT4

Francie - záruka kvality, úspěchů a domácí kulisa

Pokud od roku 2008 při velkých házenkářských akcích sázíte na francouzská prvenství, pak víte, že je to v současném míčovém sportu sázka (téměř) na jistotu. Od olympijských her v Pekingu nevyhráli Francouzi z 16 turnajů jen čtyři. Stále přitom těží z výkonů hvězd fenomenální zlaté generace. Nikola Karabatič, Daniel Narcisse, Luc Abalo či gólman Thierry Omeyer jsou konstantou všech francouzských triumfů.

I když Les Bleus  procházejí za pochodu postupnou generační obměnou, stále mají na soupisce dost hráčů navyklých vyhrávat těžké zápasy a velké turnaje. A nově příchozí se to rychle a rádi přiučují. Někdejší nejlepší házenkář planety Nikola Karabatič v jednom z rozhovorů poodhalil naladění francouzského týmu. "Všichni chceme vyhrávat. To je samozřejmě velká motivace. Jsme hladoví po úspěších, ale zároveň nás to společně moc baví. Máme v týmu skvělou atmosféru, která se drží už několik let, a když přijde těžký zápas, každý ví, co má dělat."

Turnajem zatím Francouzi procházejí suverénně. V play-off jim větší odpor kladli pouze ve čtvrtfinále Švédové. Kromě tradičně komplexního projevu se můžou Francouzi spolehnout také na diváky. Kulisa při osmifinále a čtvrtfinále v Lille byla podmanivá a také rekordní. 28 tisíc Francouzů doprovodilo házenkáře na závěrečné boje do Paříže. "Hrát před rodinou a přáteli je hodně emotivní. Nepoštěstí se vám to úplně každý den. Fanoušci za námi od začátku stáli a my na ně spoléháme. Vítězstvím jim chceme podporu vrátit," prohlásil před finálovým duelem potetovaný levoruký střelec Valentin Porte. "Chceme, aby na nás byli lidé pyšní," doplňuje ho křídelník Kentin Mahé.

Případný triumf by pro Francouze znamenal obhajobu zlata z Kataru 2015 a čtvrté světové zlato z posledních pěti šampionátů, čímž by stvrdili pozici současné házenkářské velmoci. Norové už postupem do finále dosáhli na historický medailový úspěch. V Paříži se ale dnes večer určitě pokusí dotáhnout svou nečekanou cestu až ke zlatému cíli.

Zdroj
ČT sport, francehandball2017.com

Hlavní zprávy

Nejčtenější články