Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
World Athletics Continental Tour Gold 2024

Davidová kralovala ve sprintu, je juniorskou mistryní Evropy

Nové Město na Moravě - Druhý závod, druhý cenný kov. Biatlonová naděje Markéta Davidová se na evropském šampionátu juniorů pyšní vynikající formou. Po bronzové medaili z úvodního vystoupení ve vytrvalostním závodu předčila ve sprintu všechny soupeřky a získala zlato. Valeriji Vasněcovovou z Ruska, která skončila druhá, porazila o 17,9 sekundy. Další domácí závodnice Simona Maříková obsadila šesté místo. 

Markéta Davidová se raduje ze zisku zlaté medaile
zdroj: ČTK/Pavlíček Luboš

Davidová potvrdila ve sprintu roli hlavní favoritky. Po bezchybné první položce vleže ji sice přibrzdila chyba při druhé zastávce na střelnici, kde netrefila poslední terč, ale ztrátu výborným běžeckým výkonem dohnala.

Střelecké zaváhání hodnotila s nadhledem. "Říkala jsem si, že když to bude s jednou chybou, tak je to na mě dobré. Je to moje nejlepší letošní střelba. Super výsledek," radovala se v cíli vítězná juniorka.

Před závodem však byla nervózní. Nástřel jí nevyšel a ani na trati se necítila nejlépe. "Od začátku mně to pocitově moc nechutnalo. Jela jsem, co to dá. Buď to vyjde, nebo ne," popsala dvacetiletá biatlonistka.

Je nám líto, video expirovalo.
Nezastavitelná Davidová si podmanila sprint na juniorském ME

Při výjezdu z trestného okruhu neznala mezičasy. "Hlásili mi to až v polovině posledního kola. Lyže byly dobře připravené. Mokřejší sníh mi nevadil," dodala Davidová, která do nedělního stíhacího závodu vyběhne na prvním místě.

"Stíhací závod mi moc nejde. Většinou si pohorším. Kontaktní závody nemám ráda, protože střílím pomaleji. A jsem nervózní z toho, když kolem mě soupeřky střílí rychleji. Čtyři střelecké položky jsou pro mě strašákem," řekla Davidová.

Maříková šestým místem navázala na vytrvalostní měření sil, kde ji taktéž čistá střelba vynesla pátou pozici. "Střelba mi vyšla. Ale v ideálním případě jsem kalkulovala s tím, že bych se mohla umístit někde kolem dvacátého místa," uvedla Maříková.

Spokojený s výkonem obou závodnic byl i trenér juniorek Jindřich Šikola. "Markéta splnila, co si před domácími fanoušky všichni přáli. Tlak na ni nebyl malý. Při její pomalejší střelbě podala na trati excelentní výkon," zhodnotil Šikola.

Žemlička dojel znovu pátý

Stejného umístění jako ve vytrvalostním měření sil dosáhl ve sprintu nejlepší český junior Milan Žemlička. "Když jsem zjistil, že mi jedou výborně lyže, tak jsem to nakopl. Snažil jsem se tempo udržet, ale v posledním kole jsem už nic neviděl," hodnotil Žemlička.

Navzdory třem trestným okruhům si vedl dobře i Jakub Procházka, který skončil devátý. Slibně závod rozjel také Ondřej Šantora, o lepší výsledek jej však připravily čtyři chyby při druhé střelbě.

"Během stojky se mi začaly třást nohy, na což nejsem zvyklý. Zaskočilo mě to, nebyl jsem schopen vůbec mířit," řekl Šantora.

V neděli je na programu od 10:00 stíhací závod žen a od 13:00 odstartují muži.

Mistrovství Evropy juniorů v biatlonu v Novém Městě na Moravě - sprint:

Juniorky (7,5 km): 1. Davidová (ČR) 22:24,2 (1 trest. okruh), 2. Vasněcovová (Rus.) -17,8 (1), 3. Žuková (Pol.) -25,7 (1), ...6. Maříková -35,1 (0), 36. Tkadlecová -2:15,0 (2), 60. Vinklárková -3:21,4 (3), 66. Jurčová -3:40,2 (1), 69. Luxemburgová (všechny ČR) -3:45,9 (2).

Junioři (10 km): 1. Poršněv (Rus.) 27:26,8 (1 trest. okruh), 2. Trixl (Rak.) -1,4, 3. Dudčenko (Ukr.) -7,5 (0), ...5. Žemlička -26,8 (1), 9. Procházka -43,9 (3), 17. Šantora -1:08,6 (4), 19. Štvrtecký -1:14,7 (5), 36. Mikyska -2:18,5 (2), 61. Štulík (všichni ČR) -3:20,7 (2).

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články