Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

ČT spustila hybridní aplikaci k fotbalovému Euru

Praha – Česká televize připravila novou aplikaci pro hybridní televize. Ta je spojená s evropským fotbalovým šampionátem Euro 2012. Diváci díky ní budou moci nejen sledovat samotný zápas v televizi, budou se také moci snadno dostat k dalším informacím o šampionátu i jednotlivých hráčích. Na obrazovce České televize dnes novou službu představila ředitelka divize Nová média ČT Pavlína Kvapilová.

Náhled aplikace pro HbbTV
zdroj: ČT24 autor: ČT24

Pohodlně přímo ze svého obýváku budou moci diváci České televize získat díky nové aplikaci pro HbbTV informace o fotbalovém šampionátu. Majitelé přijímačů s funkcionalitou HbbTV si tak budou moci snadno přímo na obrazovce svého televizoru zjistit, kdy se hraje další zápas nebo jak jsou týmy rozděleny do skupin. Připraveny budou také statistiky mužstev, hráčů, informace o stadionech a nebude chybět samozřejmě ani výsledkový servis.

"Tato služba je dobrá v tom, že je televizní vysílání přímo provázané s tím, co nabízí doplňková služba. Máte to všechno pohromadě. Můžete se dívat na zápas, při zápase je textový on-line, takže vám neuteče nic z toho, co se tam děje, a zároveň s tím si můžete dohledat všechno, co vás zajímá, aniž byste chodili k počítači," popsala Kvapilová.

Aplikace pro HbbTV už při hokejovém mistrovství

Uživatelé přijímačů s funkcionalitou HbbTV si mohli podobnou aplikaci vyzkoušet už během MS v ledním hokeji. Spojení doplňkových informací přímo s televizním vysíláním na televizní obrazovce prostřednictvím dálkového ovladače si oblíbili i přesto, že HbbTV je v Česku zatím nepříliš rozšířenou novinkou. "Zatím je to něco přes 5 tisíc IP adres, přes které se přihlašují tyto televize. Ale předpokládáme, že to bude dost rychle přibývat," upřesnila Kvapilová.

HbbTV není jedinou možností, jak propojit televizi s internetem. Česká televize na ni ale sází. Podle Kvapilové se tato služba rozšiřuje na evropském kontinentu velmi nadějně. "Ujalo se to ve velkých zemích , tzn. Německo, Francie, Španělsko. Teď zároveň s námi se spouští hybridní služby také v Polsku. To všechno je klíčové, protože když se na to výrobci podívají, zjistí, že tady existuje už poměrně velká síla vysilatelů," uvedla Kvapilová.

České komerční televize zatím s podobnými aplikacemi otálejí. Nova se zatím omezí na aplikace, které nabízejí přímo výrobci televizí. A opatrná je i Prima, důležitý je podle ní především vyšší zájem diváků. "Ať už je to hybridní vysílání, HD nebo cokoliv, že máte jednoznačný divácký zájem, tedy poptávku v desítkách procent, a ne v jednotkách procent," upřesnil generální ředitel TV Prima Marek Singer.

Co je HbbTV?

Hybridní televize představuje univerzální platformu pro digitální doplňkové služby. Není omezena proprietárními systémy jednotlivých výrobců spotřební elektroniky (například různé widgety, které fungují vždy jen s televizory určité značky). Většina výrobců TV přijímačů již avizovala, že do svých nových modelových řad s funkčností HbbTV počítá. Lze tedy očekávat postupně narůstající vybavenost českých domácností odpovídajícími televizory.

Pavlína Kvapilová, ředitelka Nových médií ČT

"Dá se představit, že by u pořadů jako je Star Dance mohla být videa, kde si budete moci pustit tance jednotlivých párů, nebo budete moci teoreticky hlasovat o tom, kdo má nejkrásnější šaty nebo něco podobného. Dá se to propojit i se sociálními sítěmi. To záleží na kreativitě při vývoji."

Další rozvoj HbbTV skýtá mnoho možností, jak divácký komfort u obrazovky posunout dál. Jednou z nich je nová forma elektronického programového průvodce (EPG). Tuto aplikaci lze obohatit o fotografie i video ukázky z pořadů. Aplikaci lze koncipovat na více dnů než u standardního EPG. Zahrnovat může i program minulých dnů, z něhož pak lze přehrávat dříve odvysílané pořady, jejichž záznam je dostupný v on-line video archivu. Právě to je další významný potenciál HbbTV.

Zdroj
ČT24

Hlavní zprávy

Nejčtenější články