Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Craig Sager. Muž barevných obleků, kterého NBA milovala, prohrál v 65 boj s leukémií

Pokud sledujete dění v NBA, pak jste na video s jeho rozhovorem museli alespoň jednou narazit. Craig Sager byl klasikem reportérského řemesla. Ptal se napřímo, rozuměl basketbalu a hlavně bavil. Svým přístupem, osobním kouzlem a v neposlední řadě i pestrobarevnými kombinacemi svých obleků, které ho proslavily. Ve středu prohrál nejtěžší zápas svého života, jenž poslední dva roky sváděl s leukémií. Bylo mu 65 let.

"Já si myslel, že jste prodavač zmrzliny," vtipkoval před jedním z rozhovorů legendární kouč Phil Jackson. "Vem ten oblek a úplně celý ho spal," radil zase jindy reportérovi pivot Kevin Garnett. Nezapomenutelné byly ovšem krátké výměny s koučem San Antonia Greggem Popovichem, který si Sagera často dobíral.

"Prohráváte o 13 bodů, ztratili jste sedm míčů a proměnili jen pět střel, co za tím stálo," ptal se v krátkém přestávkovém interview Sager. "Myslím, že se hráči koukali na tvůj oblek," odpověděl bez zaváhání a suše Popovich.

Je potřeba ale podotknout, že právě Popovich byl jedním z prvních lidí v NBA, kteří nahlas vyjádřili Craigu Sagerovi podporu, když se v roce 2014 po onemocnění leukémií stáhl na 11 měsíců do ústraní, aby absolvoval náročnou léčbu. Napříč celou ligou a sociálními sítěmi se pak rozšířila vlna solidarity, kterou označoval hashtag #SagerStrong. Když se Sager vrátil na svou pracovní pozici během loňské sezony, byl to právě Popovich, který ho samozřejmě ve svém osobitém stylu ve vysílání přivítal.

Je nám líto, video expirovalo.
Vítej zpátky. Kouč Spurs Popovich během rozhovoru objal Sagera

Sager pracoval, přestože se mu nemoc v březnu 2016 vrátila a oslabovala ho. Poprvé ve své reportérské kariéře dokonce pokrýval finále NBA mezi Clevelandem a Golden State. "Je až k nevíře, že někdo takový dělá finále po 30 letech své kariéry. To nedává smysl, ale moc rád tě tu vidím," řekla Sagerovi hvězda Cavaliers LeBron James.

Za svůj pozitivní postoj při boji s leukémií byl Sager letos v červenci oceněn v rámci každoročního udělování sportovních a televizních cen ESPY. Jeho následné vyjádření bylo opět bráno jako důkaz nezdolného životního optimismu 65letého reportéra.

Je nám líto, video expirovalo.
Emotivní proslov Craiga Sagera o boji s nemocí

Sager byl ještě 13. prosince uveden do televizní síně slávy, o dva dny později zemřel. Celý svůj život spojil se sportem. Byl nadějným basketbalistou i hráčem amerického fotbalu. Všeobecný respekt ovšem získal v televizním průmyslu jako moderátor, komentátor a hlavně reportér. Od roku 1981 pracoval pro CNN, ikonou televizní reportérské žurnalistiky (a taky módního světa pestrobarevných sak) se stal na sportovní stanici TNT.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články