Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

ČOV se snaží změnit vztah dětí ke sportu. Nejlepší pojedou do "pražské Soči"

Praha - Přitáhnout děti a mládež k pohybu je čím dál tím obtížnější. Pravidelně sportuje jen necelá třetina obyvatel a od roku 1995 se zpětinásobil počet obézních dětí. Nepříznivý vývoj se nyní prostřednictvím projektu Česko sportuje snaží ovlivnit Český olympijský výbor také ve spolupráci s Českou televizí. "Máme ambice zastupovat celý český sport. Chceme být jeho advokátem," řekl mluvčí ČOV Alexandr Kliment.

Vizualizace Olympijského parku Letná 2014
zdroj: ČOV

"ČOV prošel za poslední rok řadou změn. Má ambice zastupovat celý český sport. Ne jej řídit, ale být jeho advokátem. Snažit se, aby Češi sportovali a především děti. A v tom máme velké rezervy. Sportuje necelá třetina dětí. Z našich výzkumů vyplývá, že čtvrtina se jich nehýbe vůbec a polovina jednou týdně. Řekli jsme si, že se s tím musí něco udělat," vysvětlil Kliment.

"Vymysleli jsme projekt Česko sportuje. Začal na jaře proklamační fází, kdy jsme chtěli dát najevo, že tu ten projekt je a nyní jdeme do základních škol, oslovujeme děti a snažíme se je rozpohybovat. Je to dlouhodobý projekt, navíc před olympiádou v Soči. V projektu Moje olympiáda mohou děti sportovat nejen ve sportovních disciplínách, ale i v kreativních soutěžích, snažíme se o přesah," uvedl Kliment.

Je nám líto, video expirovalo.
Host Sportovních zpráv: mluvčí ČOV Alexandr Kliment

Základní školy z ČR se mohou registrovat na webu ceskosportuje.cz. "Věříme, že do Vánoc se zúčřastní několik set škol," dodal mluvčí ČOV. První cenou v soutěži Moje olympiáda je účast pěti nejlepších škol z každého kraje v Olympijském parku v Praze na Letné, kde si děti mohou během her v Soči sami vyzkoušet řadu disciplín. Každá z vítězných škol vyšle na Letnou plný autobus svých žáků.  

Ve spolupráci s ČT vznikla řada tréninkových a motivačních videí, ve kterých vystupuje řada českých špičkových sportovců. "Kryštof Krýzl natočil edukační video, Bořek Dočkal ze Sparty připravil video k posilování břicha, pomáhala nám i Mirka Knapková," řekl Kliment.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články