Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS hráčů do 18 let 2024 Finsko

ČOV nebude přerozdělovat peníze z hazardu, nový zákon schválila sněmovna

Praha - Sněmovnou po roce a půl vyjednávání a schvalování prošel nový zákon o regulaci hazardu. Ten mimo jiné způsobuje, že necelá půl miliarda korun, kterou ČOV obdržel přímo od loterijních firem a mohl ji přerozdělovat podle uvážení, bude nyní na státním kontě. Nově o financování peněz pro sport bude rozhodovat výhradně ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy. 

Je nám líto, video expirovalo.
Host SZ: Jiří Kejval k loterijnímu zákonu

Ministru financí Andreji Babišovi se podařilo protlačit zákon o regulaci hazardu skrze Poslaneckou sněmovnu. Původní návrh nicméně počítal se třemi sazbami zvýšení daní, což nakonec sázkové kanceláře a loterie mine.

Schválení dvou sazeb zdanění hazardních her namísto tří sníží podle ministra financí Andreje Babiše výnos z daní o 450 milionů korun. "Gratuluji hazardu k vylobbování nižších daní. Znamená to minus 450 milionů korun ročně pro stát a obce. V budoucnu také míň pro sport," řekl Babiš.

I tak by se měly změny pozitivně dotknout zvýšeného financování českého sportu. "Máme naprosto jasné přísliby. Doufáme, že sport by měl být do budoucna příjemcem šesti miliard korun," řekl předseda Českého olympijského výboru Jiří Kejval.

Peníze by na sport šly z rozpočtu ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy, ČOV by na jejich přerozdělování nemělo žádný vliv. Ministr financí nechce, aby sport závisel přímo na penězích z hazardu, a považuje za anomálii, že prostředky z loterií dostává pouze jedna organizace. "ČOV není český sport," říká ministr financí. "Máme tady další svazy," zdůraznil už dříve Babiš.

ČTĚTE VÍCE: Stát bude moci blokovat nelegální hazard na webu, rozhodli poslanci (//ct24/ekonomika/1753534-zive-stat-bude-moci-blokovat-nelegalni-hazard-na-webu-rozhodli-poslanci)

"Nechci jeho výroky komentovat, ale ČOV je nezávislá organizace a bude se chovat, jak určí její členové na plénu ČOV," odpověděl Kejval. "Nemáme tendenci rozhodovat o tom, kdo kolik dostane peněz. To je věc obecně sportovního prostředí, eventuelně ministerstva školství," dodal.

Kejval vidí nejzásadnější problém v objemu financí, které do českého sportu tečou. "A ten je dramaticky nízký. Česká republika je z osmadvacítky z hlediska podporování sportu na třetím místě od konce, s tím se musí něco dělat," zdůraznil.

Dle plánů Babiše a ministryně školství Kateřiny Valachové by postupně mělo do sportu jít až šest miliard korun ročně. Do kultury dává stát přibližně dvakrát tolik. "To by byla skvělá zpráva pro české sportovce," řekl Kejval. Valachová je připravená podpořit i konání větších sportovních akcí v ČR.

"Ministr financí navíc přislíbil do roku 2020 postupně nasměrovat veškeré výnosy z hazardu ve prospěch sportu, což předpokládá částku ve výši až 9 miliard korun," uvedl předseda České unie sportu Miroslav Jansta.

zdroj: ČT24

Pro ČOV je podle Kejvala nejdůležitější, aby stát garantoval zvyšování množství peněz, které do sportu půjdou. "Existují určité parametry vícezdrojového financování obecně. Dnes ekonomika běží dobře, ale to nebude trvat věčně. Pro nás garance toho, kdy jsme byli ze zákona příjemci peněz z loterií, byla vyšší garance, než když to bude součástí státního rozpočtu, ale respektujeme to," uvedl Kejval.

V současné době získává ČOV od hazardních společností necelých 500 milionů korun, peníze dále distribuuje na mládežnický sport, a z hlediska rozmanitosti příjmů pro sportovní prostředí by o tuto možnost nerad přišel.

Na rok 2017 je v rozpočtu ministerstva školství už předem naplánováno pro sport o půl miliardy více než v současnosti, aby se případně daly pokrýt ztráty, pokud by se loterijní odvody zpět do zákona nedostaly. Český sport kromě dotací z hazardu a podpory sponzorů a veřejnosti žije z přímých státních dotací. V roce 2015 na sport zamířilo zhruba 4,3 miliardy korun.

"V návrhu, jak to bylo prezentováno předními politiky, stálo, že bychom měli dostat zhruba o 1,7 miliardy více než loni, což je skvělá zpráva. Otázka je, aby to fungovalo i v dalších letech. My jsme měli řadu jednání s ministrem financí, naposledy dnes ráno a opakovaně jsme ujišťováni tím, že peníze do budoucna, které jdou z loterií, by měly být fixovány v novém zákoně o podpoře sportu. Ten by měl být schválen do konce volebního období," řekl Kejval.

Zdroj
ČT sport, ČT24, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články