Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Co děláš, ...? Sáblíková se v TV rozohnila za volantem

Praha – Holandská veřejnoprávní televize NOS natočila v červnu minulého roku dokument o české rychlobruslařce Martině Sáblíkové. Tehdy ještě nikdo netušil, jak na očekávané zimní olympiádě ve Vancouveru dopadne. Vše se nakonec podařilo. Sáblíková přivezla z Kanady dvě zlaté a jednu bronzovou medaili a stala se tak nejúspěšnější českou sportovkyní v historii ZOH. Profil mimo jiné ukazuje, jak se dokáže Sáblíková rozhonit za volantem, její trenér Petr Novák zase v záznamu poodkrývá, že začátky jedné z nejúspěšnějších rychlobruslařek světa nebyly zrovna nejoptimističtější.

Dokument začíná ve Ždáru nad Sázavou, Martina Sáblíková sedí za volantem, za chvíli bude parkovat. Ještě předtím se však pěkně naštve. "Ty vole, tak co děláš, kreténe? Jsem měla přednost, vole," nadává Sáblíková. "Bych ho zabila, vole. Na palici," čertí se.

Olympijská vítězka v dokumentu přiznává: "Není den nebo hodina, kdybych si na Vancouver nevzpomněla." Sáblíková vysvětluje, jak by mohla celé dny sedět v knížkách, vzápětí ale dodává, že to neudělá. "Já prostě dvakrát třikrát na ten trénink musím jít. A radši si řeknu: Budu umět na tři, nebudu umět za dva, ale chtěla bych, aby se ten Vancouver povedl."

Mezi tím už rychlobruslařský trenér Petr Novák vypočítává, co všechno musí jeho svěřenci dodržovat, jak při závodech, tak při tréninku. "Oni si jsou vědomi toho, že spolu nebudeme spolupracovat, pokud nebudou dodržovat všechno, co na nich požaduju. Znamená to chodit spát v deset hodin večer, aby byli ráno připraveni na kvalitní trénink. Nesmějí také navštěvovat diskotéky," upozorňuje.

A Sáblíková potvrzuje, že poslechne na slovo. "Cokoliv on řekne, to já se snažím plnit," říká rodačka z Nového Města na Moravě. "Když mi řekne, že mám jít hrát kuličky, tak já to prostě půjdu dělat, protože mu budu věřit v tom, že mi to pomůže," dodává. Přiznává však, že i ona dokáže být občas pěkně tvrdohlavá.

Petr Novák, trenér:

"Martiny tělo je svým způsobem výjimečný."

Novák v televizním dokumentu vzpomíná na začátky, kdy začal svou veleúspěšnou svěřenkyni trénovat. "Dělali jsme testy a u sportovního lékaře mi bylo řečeno, že s ní bude těžká práce, rozbudovat organismus, aby mohla jednou jezdit světovou špičku. To se ale podařilo," říká Novák.

"Martiny tělo je svým způsobem výjimečný," tvrdí trenér, podle něhož trvá až sedm let, než se člověk vypracuje výkonnostně na podobnou úroveň. "Ale stejně by to nebylo nic platný, kdyby to v hlavě nebylo dobře srovnaný," poukazuje na výbornou psychiku Sáblíkové.

Zdroj
ČT24

Hlavní zprávy

Nejčtenější články