Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Lyžování ČR 2024

Cílem jsou Hry za čtyři roky, věří si curlerky po 9. místě na MS

Praha - České curlerky mají za sebou úspěšné mistrovství světa. V Kanadě skončily deváté, což je dosud nejlepší výsledek v historii národního týmu. Tým vedený skipkou Annou Kubeškovou sice nezvládl vstup do šampionátu, ve druhé polovině turnaje ale postupně dokázal porazit Dánsko, Lotyšsko a Rusko. Trenér týmu a spolukomentátor ČT sport Karel Kubeška považuje předvedený výkon za příslib toho, že se curlerkám podaří kvalifikovat na olympijské hry v Jižní Koreji za čtyři roky.

Curling
zdroj: Wikipedia

Český curling má za sebou hlavně zásluhou mužské reprezentace úspěšnou sezonu. Nároďák bojoval až do posledního kamene o účast na zimních olympijských hrách v Soči. Dařilo se i ženskému týmu, byť start světového šampionátu se týmu příliš nepovedl. Na první výhru čekala reprezentace až do sedmého zápasu.

Ve druhé polovině turnaje se ale Češky dostaly do dobré herní pohody. Postupně dokázaly porazit Dánsko, Lotyšsko a daleko nebyly ani od vítězství nad Američankami. Úspěšným završením turnaje byl dobře zvládnutý souboj s účastnicemi olympijského turnaje v Soči – Ruskami, které nakonec v Kanadě skončily bronzové.

Karel Kubeška o českých trenérech curlingu: "Mají méně zkušeností, než by měli mít. Fungují především v Čechách, na turnaje do zahraničí jedou čtyřikrát za sezonu, což je málo. Naším trenérům chybí zkušenosti právě třeba z Kanady. Jedinou možností je tedy odjet do Kanady, Švédska či Skotska."

Deváté místo s bilancí tří výher a osmi proher sice nemusí na první pohled vypadat jako zdařilá mise, pro ženský curling je to ale historicky nejúspěšnější bilance, která potvrzuje, že se Češky začínají pomalu přibližovat užší světové špičce.

Curling
zdroj: ČTK/ZUMA/ autor: Al Charest

"Úspěchem především bylo, že jsme se na mistrovství světa kvalifikovali. Samotná účast byla obrovský zážitek, protože se konala v Kanadě. Jakýkoliv turnaj v curlingu, který se tam hraje, se nedá žádným zážitkem nahradit," uvedl kouč Kubeška v rozhovoru pro Českou televizi.

Skipka Anna Kubešková o budoucnosti: "Naším cílem je rozhodně olympiáda. Důležitým bodem bude, abychom se na ni kvalifikovali bez olympijské kvalifikace, která je trochu složitější. Musíte vyhrát větší počet zápasů. Když se budeme držet na páté šesté příčce, budeme mít dostatek bodů na to, abychom se kvalifikovali přímo, což by byl výborný úspěch."

Podle něj se sice deváté místo v konkurenci dvanácti zemí jeví na první pohled jako něco ne zcela významného. "Ale nechali jsme za sebou některé země, které jsou curlingově tradičnější než my, a předvedli jsme velmi dobrý výkon. Prakticky ze žádného ze zápasů jsme neodešli nějak výrazně poraženi, hráli jsme velmi důstojnou roli. Doprovodným argumentem pro úspěch je, že se na nás obrátila celá řada místních curlingových celebrit a o českém týmu hovořila velmi pochvalně," dodal Kubeška.

Jeho dcera a kapitánka reprezentace si pochvalovala hlavně výjimečnou atmosféru. "Byla naprosto neuvěřitelná, nikdy jsme se s něčím takovým nesetkali. Lidé nás zastavovali na ulici, chtěli se s námi vyfotit a autogramy, myslím, že to budeme mít v hlavě ještě dlouhou dobu," řekla Kubešková. S tím, že ji trénuje otec, nemá problémy. "Měli jsme sice menší dohady, ale náš vztah to nikdy vážně neohrozilo," uvedla se smíchem.

Podle Kubešky vznikla jeho role samovolně. "S týmem jsem začínal, když bylo děvčatům zhruba devět let, a tam je dohled a rodičovský přístup nezbytný. Postupně to přerostlo v tradici, která v podobných párech funguje, a to je o něco přísnější pohled na svého potomka."

Na rozdíl od Soči byla atmosféra v Kanadě daleko uvolněnější. "Olympijský turnaj je vždycky něco zcela výjimečného. Je jednou za čtyři roky, očekávání jsou obrovská. Atmosféra byla o něco méně sportovní. V publiku byli převážně Rusové, pro které curling není tradičním sportem, takže povzbuzování nebylo příliš curlingové a občas se to projevilo do určité míry i ovlivněním některých týmů na ledě. V Kanadě máte pět tisíc diváků, kteří curlingu rozumí, fandí ve správný okamžik, vědí, kdy je třeba zachovat klid, takže po této stránce bych dal plus atmosféře v St. John's," vysvětlil Kubeška.

Kanadské curlerky
zdroj: ČTK/AP autor: Wong Maye-E

Další velkou výzvou je pro něj účast na zimních Hrách v Jižní Koreji v roce 2018. "Muži byli od Soči kousek, ženy trochu větší. Je třeba udělat několik kroků, abychom se do té desetičlenné startovní listiny vešli. Je zapotřebí během přípravného cyklu pracovat velmi tvrdě. Curling už dávno není sportem, na který se vrhnou ti, kteří v jiných oblastech neuspějí. Začal být extrémně fyzicky náročný. Kondiční část je něco, co nemáme ještě dokonale probádané a je potřeba k tomu udělat patřičný krok," zavelel Kubeška.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články