Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Chlumský: Zveřejněné výsledky k vytvoření krevního pasu nestačí

Praha - Zprávy německé televize ARD a britských novin Sunday Times rozpoutaly jednu z největších afér ve světové atletice za poslední dobu. Podle záznamů, které média získala z databáze mezinárodní atletické federace IAAF, měla třetina medailistů z olympijských her a mistrovství světa v letech 2001 až 2012 v bězích na 800 metrů a delších podezřelé výsledky krevních testů. Výkyvy v testovaných vzorcích měli údajně také někteří čeští atleti, informace o konkrétních jménech ale zatím chybí. Abnormální výsledky ovšem nemusejí nutně hned znamenat doping, upozorňuje vedoucí úseku dopingových kontrol Českého antidopingového výboru Jan Chlumský.

Je nám líto, video expirovalo.
Chlumský: Kauzu se vzorky bych s volbou předsedy IAAF nespojoval

Aktuální aféru se vzorky vnímá Chlumský velmi rozporuplně. "Máme dvanáct tisíc vzorků a asi pět tisíc atletů, takže to vychází tak dva až tři vzorky na jednoho, což rozhodně k sestavení křivky v krevním pasu nestačí. Takže mám k relevanci zveřejněných údajů značnou pochybnost, i když netvrdím, že na tom nemůže být něco pravdy," říká Chlumský.

Pro dlouhodobé sledování údajů v krevním pasu je podle něj potřeba alespoň deset vzorků během půl roku. "Třeba Roman Kreuziger měl ve svém pasu více než 50 odběrů krve během dvou let, z toho už se pak dají dělat nějaké závěry," vysvětluje Chlumský. Navíc by mělo jít pouze o mimosoutěžní odběry. "Sportovec by měl být předtím minimálně dvě hodiny v klidu. Pokud je uprostřed sportovního výkonu, tak tam hodnoty hemoglobinu dramaticky kolísají. Ideální je odběr hned po ránu v klidové fázi sportovce," dodává.

Přes značné množství odchylek se proto nedomnívá, že by skutečně tak velké množství atletů dopovalo. "Vzhledem ke stáří vzorků mezi nimi může být řada těch, které patří atletům, kteří byli dříve nebo později stejně z dopingu usvědčeni. Takže je těžké říct, nakolik by šlo o nové důkazy a nakolik pouze o potvrzení už známého. V každém případě je to zatím spíš hra čísel, pro nějaký relevantní závěr by bylo potřeba mnohem víc údajů," soudí Chlumský.

Sportovci absolvují ročně řadu mimosoutěžních kontrol, vedle národního antidopingového výboru je kontroluje i mezinárodní agentura WADA. "Vzájemně se o kontrolách informujeme a podle toho plánujeme, abychom se nedublovali. Sportovci navíc mohou být kontrolováni třeba v místě soustředění. Většina z nich to bere jako součást své profese, ale nedá se říct, že by nás viděli vyloženě rádi. Jedna kontrola zabere i dvě hodiny a sportovci často nabourává program," uzavírá Chlumský.

Kandidáti na šéfa IAAF ke kauze

Sebastian Coe: "Byla vyhlášena válka o atletiku… Nikdo by neměl podceňovat to rozčilení a zklamání, které atletika nyní cítí. Dobrou zprávou je, že ten boj máme ve svých rukách, špatnou zprávu ale je skutečnost, že musíme obhajovat atletiku proti problémům, které se vlastně ještě ani nezrodily."

Sergej Bubka: "Struktura je příliš komplexní a všechno tudíž dlouho trvá. Musíme být rychlejší, pohotovější, musíme mít k ruce nejnovější vědecké poznatky a být vždy o krok před podvodníky. Naopak tomu nesmí být."

Hlavní zprávy

Nejčtenější články