Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
58. Rally Šumava Klatovy

Čeští sjezdaři odjíždějí na OH s medailovými ambicemi

Praha - Čeští sjezdaři na lyžích si po dosud úspěšné sezoně věří a na olympijské hry do Vancouveru dnes odletí v nejsilnější sestavě v historii. Tahounem mezi muži bude Ondřej Bank, který si letos jako první Čech v historii vyjel ve Světovém poháru účast v jeho březnovém finále, do skvělé formy se dostal po zranění páteře i Kryštof Krýzl. Tým doplňují Filip Trejbal, Martin Vráblík a Petr Záhrobský.

Ženy budou stavět na slalomářce Šárce Záhrobské, která bude po třech medailích z mistrovství světa usilovat o svou první z olympijských her a do Vancouveru už odletěla ve středu. Tříčlennou sestavu doplní talentovaná Klára Křížová, jež poprvé bodovala při víkendovém sjezdu ve Svatém Mořici, a na poslední chvíli dodatečně nominovaná Petra Zakouřilová, jíž čeká třetí olympiáda, na kterou odletí příští čtvrtek.

"V případě Šárky (Záhrobské) a Ondry (Banka) máme ambice medailové," prohlásil šéf svazového úseku sjezdařů. Ve stejném duchu hovořil i Tomáš Bank, kouč bratra Banka, Krýzla a Trejbala. "Návrat k lyžování byl pro všechny v letošní sezoně úspěšný," narážel na zdravotní problémy většiny reprezentantů. Bank se vracel po dvouleté pauze zaviněné zlomeninou, Krýzl si v červnu zlomil hrudní obratel a Vráblík si dával dohromady pochroumané koleno. "České lyžování bylo letos hodně vidět," uvedl kouč.

Je nám líto, video expirovalo.
Sjezdaři chtějí medaili

Největší šance má Ondřej Bank, který bude obhajovat šesté místo z olympijských her v Turíně. "Sezona je úspěšná a olympiáda už může být jen třešnička na dortu," prohlásil lyžař Bank, že může být v mysli klidný. "Já ale doufám, že to teprve ve Vancouveru vyvrcholí," usmál se jeho bratr a kouč.

Problém řeší Trejbal, neboť kvůli své vysoké figuře používá pro slalom starší modely lyží, které už se nevyrábí. "Zlomil jsem je," krčil rameny Trejbal. Kombinační slalom tak využije k testu jiných lyží. V pořádku už je i Krýzl. "Jsem moc rád, že se mi podařilo vrátit po zranění, které mi dost udělalo čáru přes rozpočet," uznal. Do formy se dostal půl roku po pádu na záda. "Což je super," řekl muž, kterému se podařilo ve Světovém poháru nyní třikrát za sebou bodovat.

Střízlivé cíle si klade Křížová i Zakouřilová, která do sezony naskočila po léčení kolena později. "Takže to nebylo zatím v optimální formě, ale ještě jsou tři týdny do závodu a já doufám, že se to zlepší. Do dvacátého místa by to byl velký úspěch," prohlásila Zakouřilová.

Kryštof Krýzl
zdroj: ČTK autor: ČT24
Zdroj
ČTK, ČT24

Hlavní zprávy

Nejčtenější články