Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
TCL V Repre

Čeští sdruženáři nezářili, mistrem světa se stal Němec Rydzek

Fallun (Švédsko) - Čekání na skok tři a půl hodiny a pak rychle do běžecké kombinézy. Tak vypadal závod v severské kombinaci na středním můstku. Mohl za to silný vítr. Mistrem světa se ve Falunu stal Němec Johannes Rydzek před Italem Alessandrem Pittinem a obhájcem titulu Jasonem Lamym Chappuisem z Francie. Vedení po skoku neudržel další německý závodník Eric Frenzel. Nejlepší z českých sdruženářů Miroslav Dvořák dojel třicátý.

Johannes Rydzek
zdroj: ČTK/AP autor: Anders Wiklund

Třiadvacetiletý Rydzek byl nejrychlejší ze sedmičlenné vedoucí skupiny, jež se sjela v průběhu desetikilometrového běhu. Německý sdruženář v závěrečných stovkách metrů ujel soupeřům spolu s Pittinem ve stoupání a v cílové rovince měl více sil než Ital. Ten ze sebe na trati vydal maximum, neboť byl po skoku až čtrnáctý a na trať vyrazil tři čtvrtě minuty za průběžně pátým Rydzekem.

"Povedl se mi už skok a na trati jsem zkusil využít svou šanci. Zaútočil jsem přesně tam, kde jsme to na tréninku trénovali, a povedlo se to," radoval se Rydzek po zisku prvního zlata v seniorské kariéře.

V cíli byl kromě prvních dvou spokojený také Lamy Chappuis, jenž po rozpačité sezoně získal už devátou medaili na MS. Ve finiši navíc o sekundu porazil svého velkého soupeře a favorita Erica Frenzela z Německa, jenž se musel spokojit se čtvrtou pozicí. Olympijský vítěz ze Soči sice do běhu vyrazil jako první s náskokem 21 sekund před soupeři, ale o vedení v průběhu závodu přišel.

Dvořák ztratil šanci na výraznější výsledek už ve větrné skokanské části, v níž obsadil 32. místo. V běhu si polepšil pouze o dvě příčky a na Rydzeka ztratil dvě minuty a 23 sekund. "Špatně, špatně, dneska jsem na to vůbec neměl," řekl Dvořák, který byl v prvním závodu sezony třetí, ale letos oproti předchozím zimám hůř běhá.

"Skok nebyl špatný. Podmínky mi nepřály, ale to se nedá nic dělat. Pořád se s tou pozicí za dobrého běžeckého výkonu dalo jet na patnácté dvacáté místo, že bych si mohl spravit chuť, ale bohužel. První kolo jsem to zkusil za Moanem a to bylo všechno, co jsem tady předvedl. Pak už to byl pochod," zhodnotil Dvořák.

Patnácté místo po skoku podle očekávání neudržel osmnáctiletý Tomáš Portyk a dojel tři příčky za Dvořákem. Petr Kutal obsadil 41. místo, Lukáš Rypl sedmačtyřicáté.

Frenzel potvrdil ve skoku, který byl kvůli nárazovému větru na můstku několikrát odložen, roli největšího favorita. Výkonem 99 metrů předvedl nejdelší pokus dne a Watabeho přeskočil o čtyři metry. Třetí byl po skoku Jason Lamy Chappuis, francouzský obhájce titulu za Frenzelem vyrazí se ztrátou 25 sekund.

Portyk, pro něhož je skok silnější disciplínou, doletěl na můstku na 89 metrů a na trať vyběhne s odstupem 1:18 minuty. "Na to, že tady trávíme čas od devíti, což není moc příjemné a můstek mi moc nesedí, tak skok nebyl tak špatný," řekl Portyk. Dvořák skočil o pět metrů méně než Portyk a ztrácí 1:48. "Je to divoké od samého začátku. Těžko skok hodnotit, pocit byl dobrý, ale chyběl mi vítr proti, který bych na tomhle můstku potřeboval," řekl Dvořák, který po skoku ukázal do kamer palec dolů. "To znamenalo, že se to úplně nepovedlo," vysvětlil.

Čekání vyplnily sdruženářům vtípky, AC/DC a ležení v buňce

Tři a půl hodiny čekali sdruženáři na mistrovství světa ve Falunu na skokanskou část. Závod na středním můstku se měl rozjet už v deset hodin dopoledne, ale kvůli silnému větru začal až ve 13:30. Možná nejnepříjemnější bylo odkládání závodu pro českého reprezentanta Lukáše Rypla. S číslem jedna se na skok připravoval třikrát marně. "A asi pětkrát jsem byl nahoře a pětkrát šel dolů. Už jsem si říkal, aby to zrušili, protože to je únavnější než samotný závod," řekl.

Čekání na skok čeští sdruženáři vyplnili odpočinkem a obědem v hotelu. Jinak trávili čas v buňce u můstku a poslouchali muziku. "Dýdžejem byl Petr Kutal," prozradil Tomáš Portyk. Kutal kolegům pouštěl třeba španělskou punkovou skupinu Ska-P. "Trumpety a něco rychlejšího, pak ještě hrálo AC/DC," poodhalil Kutal.

Mistrovství světa v klasickém lyžování ve Falunu (Švédsko):

Severská kombinace (střední můstek/běh 10 km): 1. Rydzek (Něm.) 26:38,9, 2. Pittin (It.) -1,3, 3. Lamy Chappuis (Fr.) -5,0, 4. Frenzel (Něm.) -6,1, 5. Klemetsen (Nor.) -9,6, 6. A. Watabe -12,2, 7. J. Watabe (oba Jap.) -14,4, 8. Graabak (Nor.) -52,6, 9. Riessle (Něm.) -58,7, 10. Gruber (Rak.) -59,5, ...30. Dvořák -2:23,6, 33. Portyk -2:53,8, 41. Kutal -3:36,2, 47. Rypl (všichni ČR) -5:29,0.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články