Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Dohráno MOL Cup

Čeští lyžaři ve sprintu chtějí oprášit medailové vzpomínky

Whistler (Kanada) - Medailové vzpomínky z mistrovství světa z let 2005 a 2007 zkusí v pondělí oprášit čeští lyžaři v olympijském sprintu dvojic volnou technikou. S optimistickými vyhlídkami vyrazí na trať ve Whistleru Dušan Kožíšek s Martinem Koukalem, kteří spolu před pěti lety z Oberstdorfu přivezli bronz. Kožíšek o dva roky později v Sapporu stejný výsledek zopakoval i s Milanem Šperlem. O medaile budou bojovat i skokani na lyžích v soutěži týmů. Olympijské dění nabízí živě ČT2, ČT4 a zpravodajský web ČT24. Bližší informace najdete na webovém speciálu ČT zoh.cz.

K největším favoritům patří Rusové, vládci středečního sprintu jednotlivců, v němž zvítězil Nikita Krjukov před Alexandrem Panžinským, i když se závod jednotlivců jel klasicky. Norové by rádi ukončili čekání na zlatou medaili z mužských závodů, a pokud spolu nastoupí úřadující mistr světa ve sprintu Ola Vigen Hattestad s Petterem Northugem, mají velkou šanci na úspěch. Norové mohou nasadit i jiné vynikající sprintery: Johanna Kjölstada nebo Johna Kristiana Dahla. I švédské duo v čele s aktuálním lídrem Světového poháru ve sprintu Emilem Jönssonem může myslet vysoko, stejně jako tradičně silní Italové.

Ztratit by se nemuseli ani Kožíšek s Koukalem, o nichž se dlouho mluví jako o možných adeptech na zisk cenného kovu. "Oba kluci jezdí výborně, všechny skejtové sprinty letos jeli dobře, tak věřím, že tam budou zlobit," řekl trenér Miroslav Petrásek.

Uvědomuje si, že konkurence je obrovská. "Týmů tam je víc, ale při troše štěstí naši můžou bojovat o první šestku a výš," uvedl Petrásek. Doufá, že české dvojici nahraje náročnější profil tratě. Kožíšek se na svůj hlavní start na olympiádě těšil. Oproti bronzu z roku 2005 se cítí sprintersky vyzrálejší. "V Oberstdorfu jsem byl benjamínek a neměl téměř žádné zkušenosti, teď jich mám hodně, a to nás může posunout zase o kousek dál," uvedl.

Týmový sprint čeká i ženy. České barvy mají hájit Eva Nývltová s Ivanou Janečkovou, pro které by byl obrovským úspěchem už postup z kvalifikace. Svou sbírku dvou zlatých a jedné bronzové medaile nerozšíří hvězda olympiády Marit Björgenová, jež cítila v sobotním tréninku únavu a raději bude šetřit síly na štafetu a závěrečnou klasickou třicítku. Norsko tak bude reprezentovat dvojice Celine Brunová-Lieová, Astrid Jacobsenová.

Skokani nebudou v závodu družstev bez šance

Dobrou formu mají Jakub Janda i Antonín Hájek, který se na velkém můstku blýskl sedmým místem. Po nevýrazné sezoně se začalo dařit také Romanu Koudelkovi, čtvrtý muž do týmu vzejde z dvojice Martin Cikl, Lukáš Hlava.

Sprint dvojic volnou technikou je na programu od 19:45 SEČ, skoky na lyžích začnou o 45 minut dříve. Závěr soutěže čeká krasobruslařský taneční pár Kamila Hájková, David Vincour, volné tance přijdou na řadu hodinu a tři čtvrtě po půlnoci.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články