Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Golfista roku

Čeští diváci o olympiády nepřijdou. ČT získala práva až do roku 2020

Praha - Česká televize potěší všechny sportovní fanoušky. Olympijské hry totiž bude vysílat minimálně do roku 2020. Dohodla se na tom se společností Discovery Communications, která se letos nově stala majitelem veškerých práv pro celou Evropu na následujících osm let. ČT sport tak přinese živě nejen zimní olympijské hry 2018 v Pchjongčchangu, ale i ty letní o dva roky později v Tokiu.

"Olympijské hry vysíláme už od roku 1956 a vždy jsme usilovali o to, aby diváci nepřišli o možnost sledovat je ve volném televizním šíření. Discovery Communications jsme proto oslovili v podstatě hned v okamžiku, kdy bylo jasné, že evropské veřejnoprávní televize od Mezinárodního olympijského výboru práva nezískají. A právě rychlost v jednání pak byla i jednou z věcí, které nám při domluvách s novým vlastníkem práv pomohly," řekl generální ředitel České televize Petr Dvořák.

Česká televize je po Velké Británii, Holandsku a Finsku teprve čtvrtou stanicí, která dohodu uzavřela. "Pro centrální a východní Evropu tak sloužíme i jako jakýsi příklad toho, že domluva možná je," dodal Dvořák s tím, že divákům ČT garantuje plnohodnotné celodenní vysílání olympijských her. "Zejména s důrazem na účast českých sportovců. Tedy to, co by zahraniční vysílatel garantovat nikdy nemohl."

Olympijský park v Soči
zdroj: Reuters autor: Gary Hershorn

Nadšený je i předseda Českého olympijského výboru Jiří Kejval. "Je to skvělá zpráva pro český sport. Spolupráce České televize a Českého olympijského výboru se totiž neomezuje pouze na vysílání olympiády, ale její těžiště je rozloženo do celého roku. Má za úkol popularizovat sport, zdravý životní styl a myšlenky olympismu. Jsem rád, že v této práci můžeme i nadále pokračovat," uvedl.

Výkonný ředitel ČT sport Jiří Ponikelský nechce zastírat, že prodej veškerých práv od Mezinárodního olympijského výboru soukromé společnosti byl zásadní ranou pro celoevropský televizní trh. "V oblasti sportovních práv se situace v posledních letech mění rychle, jejich ceny stoupají na hodnoty, které se ještě před několika lety zdály zcela nereálné. Je to stav, na který musí reagovat všichni vysílatelé, i Česká televize," uvedl. "Budeme vysílat na jednom programu, pouze na ČT sport. Ale mohu slíbit, že diváci uvidí vše podstatné," dodal Ponikelský.

Režie olympijského vysílání
zdroj: ČT24 autor: Ondřej Nováček

Objem práce zůstává pro sportovní redakci ČT tak jako tak nabitý. "Konkrétní detaily případné operace na ZOH 2018 se vzhledem k technickým uzávěrkám musí doladit v nejbližších týdnech, pro rok 2020 je přece jen ještě trocha času," uvedl vedoucí zahraničních operací ČT Vladimír Drbohlav.

Pro něj se jedná o skvělé završení dlouhodobého úsilí. "Navzdory všem změnám na evropském televizním trhu může právě ČT nadále přinášet českým divákům neopakovatelnou atmosféru největších sportovních svátků planety a zejména podrobné informace o startech našich olympioniků," řekl Drbohlav. "Právě olympismus a jedinečnost olympijských setkání lidstva mě kdysi přivedly ke sportovní novinařině a jsem šťastný, že na současnou olympiádu naváže na veřejnoprávní televizi i další olympijský cyklus," dodal.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články