Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Volejbalový magazín

Čeští curleři se chtějí na MS poprat o olympiádu

Praha - S cílem získat první body do olympijské kvalifikace o účast na hrách v Soči 2014 jedou čeští curlaři na mistrovství světa do Basileje. Ve Švýcarsku se tím pádem musí umístit do sedmého místa, které jako poslední zaručuje olympijské body. Tím by tým skipa Jiřího Snítila zaznamenal nejlepší umístění českého týmu na šampionátu. 

Curling
zdroj: Wikipedia

Češi se kvalifikovali na mistrovství světa počtvrté v historii a dosud při každé účasti dosáhli lepšího výsledku než na šampionátu předchozím. Při premiéře mezi elitou skončili v roce 2008 dvanáctí, o rok později byli jedenáctí a loni osmí. "Dal jsem si osobní cíl skončit do šestého místa. Ve srovnání s loňským rokem je to vylepšení o dvě místa a o jedno nad tolik potřebnou sedmičkou, za což jsou už dobré olympijské body," uvedl Snítil.

Se skipem Jiřím Snítilem jsou v pětičlenném týmu jeho bratr Martin, Jindřich Kitzberger, Marek Vydra a náhradník Jakub Bareš. Ve stejném složení hráli i na prosincovém mistrovství Evropy v Moskvě, kde útočili na medaile a nakonec skončili čtvrtí.

Cesta na olympiádu v Soči vede přes body za umístění do 7. místa na MS v Basileji2012 av kanadské Victorii 2013, přičemž účast si zajistí sedm týmů s nejvíce body. Rusové jsou jako pořadatel nasazeni automaticky a o poslední dvě místa na OH se bude hrát dodatečná kvalifikace, v níž už mají Češi jistou účast.

Je nám líto, video expirovalo.
MS curlingu mužů začalo

V Basileji se mistrovství uskuteční v St. Jakobshalle s kapacitou 9000 diváků. Mezi dvanáctkou týmů jsou největšími favority tradičně Kanaďané se skipem Glennem Howardem. O medaile by podle papírových předpokladů měli hrát Američané, domácí Švýcaři a také Norové, Dánové a Švédové.

Český tým vstoupí do turnaje v sobotu proti Číně. "Čína je pro nás vždycky velkou neznámou, protože je vidíme během roku akorát při mistrovství světa, a proto ani pořádně nevíme, kdo za ně nastoupí. Každopádně jsou na rozdíl od nás profesionály. Trénují celý rok v Kanadě, takže nikdo netuší, v jaké formě přijedou," řekl Snítil.

Češi se soustředí na vlastní hru a o silných zbraních soupeřů nepřemýšlejí. "Nemáme herní činnost, o které bychom mohli říct, že díky ní vyhráváme. Jsme vyrovnaní prakticky ve všem," řekl Jiří Snítil. Jindřich Kitzberger se nejvíce těší na Kanadu. "Pro nás je to vždycky svátek. My se snažíme hrát to nejlepší, co v nás je a čekáme, na co to bude stačit. Každopádně to zase bude mimořádný zážitek."

Pouze v úvodní den sehrají Češi jediný zápas. V těch následujících už každý den absolvují dvě utkání. V základní části na sebe narazí všechny týmy systémem každý s každým. Do play off o medaile postoupí první čtyři družstva.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články