Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
#ProHokejJakyJe

Češky těsně porazily Rusky i Dánky, muži rozdrtili Izrael

Braehead (Skotsko) - České reprezentantky se ve čtvrtém utkání na mistrovství Evropy v curlingu přetahovaly o výhru s Ruskami. Těsné vítězství 6:5 nakonec vybojovaly až v posledním endu. Stejné drama je čekalo i v důležitém zápase s Dánkami, kde Češky vybojovaly vydřené vítězství 7:6, které je opět přiblížilo k postupu na světový šampionát. Mužská reprezentace v divizi B poprvé zaváhala, když nestačila na Turky, jimž podlehla vysoko 4:11, ale ve večerním zápase si spravila chuť, když do té doby neporažené Izraelce přehrála jednoznačně 9:1.

České curlerky Alžběta Baudyšová a Tereza Plíšková
zdroj: WCF autor: Richard Gray

Češky v čele s Annou Kubeškovou vstupovaly do třetího hracího dne s bilancí 2:1. Na úvod šampionátu porazily jednoznačným výsledkem Němky, poté nestačily na Finky a nakonec zdolaly Italky. Jejich čtvrtými soupeřkami z celkových devíti byly Rusky, které do zápasu vstupovaly taktéž se dvěma výhrami a jednou prohrou na kontě.

Utkání bylo po celý svůj průběh velice vyrovnané. Ani jeden z týmů nedokázal během deseti endů získat více než dva body a před rozhodujícím kolem bylo skóre nerozhodné 5:5. Celý osud zápasu měla v rukách Anna Kubešková, jíž se posledním kamenem ve hře podařilo vyrazit oba soupeřčiny, přičemž sama zůstala nejblíže středokruží. Pro české barvy tak získala rozhodující bod.

Je nám líto, video expirovalo.
Češky v dramatickém zápase porazily Rusky

Ve večerním utkání je čekaly jedny z klíčových soupeřek. Dánky měly po třech zápasech stejné skóre jako Češky a jejich cílem je taktéž kvalifikace na mistrovství světa. Seveřanky do zápasu vstoupily lépe a ujaly se vedení 3:0, ale druhá polovina duelu se lépe vydařila českému týmu. Ten vstupoval do posledního endu s dvoubodovým náskokem a nakonec ho uhájil. Soupeřka Dupontová sice mohla posledním kamenem zařídit dodatečný end, ale nakonec se jí pro svůj tým podařilo vyrobit pouze jeden bod, což alespoň k vyrovnání nestačilo.

Češkám tak po pěti utkáních patří druhé místo, před nimi zůstávají jen dosud neporažené domácí Skotky. V úterním zápase se české reprezentantky utkají s dalšimi rivalkami, a to se Švédkami, které mají shodně čtyři výhry. 

Muži nestačili na Turky

Mužská reprezentace vedená Karlem Kubeškou v úvodních dvou zápasech divize B porazila Litevce i Velšany. Díky tomu vedla svoji skupinu a úspěšně zahájila cestu za návratem mezi elitu. Jejich rozlet však zbrzdili Turci vysokou výhrou 11:4. Od čtvrtého endu se Čechům podařil udělat jediný bod, což na ve formě hrající Turecko zdaleka nestačilo. 

Český tým v curlingu na MS ve Skotsku
zdroj: WCF autor: Graham Peters

Náladu si však Češi napravili ve večerním utkání. Proti nim stáli do té doby neporažení Izraelci, ale tým okolo Karla Kubešky nezaváhal a ztratil pouze jeden end. Díky koncentrovanému výkonu z toho bylo jednoznačné vítězství 9:1. 

V úterním zápase dojde na federální derby, Čechy totiž čekají Slováci.

Mistrovství Evropy v curlingu v Braeheadu (Británie):

Ženy (divize A): ČR - Rusko 6:5, ČR - Dánsko 7:6, Švédsko - Německo 5:4, Švýcarsko - Itálie 8:4, Dánsko - Norsko 9:7, Skotsko - Finsko 10:4, Švédsko - Itálie 7:6, Skotsko - Švýcarsko 4:3, Rusko - Finsko 8:3, Německo - Norsko 7:6.

Průběžné pořadí po 5. kole: 1. Skotsko 5 výher, 2. ČR a Švédsko 4, 4. Německo, Dánsko a Rusko 3, 7. Švýcarsko 2, 8. Finsko 1, 9. Itálie a Norsko 0.

Muži (divize B): Turecko - ČR 11:4, ČR - Izrael 9:1.

Zdroj
ČT sport, worldcurling.org

Hlavní zprávy

Nejčtenější články