Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Ostrava - Jihlava

Češky po prohře se Švédskem zaskočily silné Švýcarsko

Peking – České curlerky stále živí naději na boj o medaile na MS v Pekingu a tím i na přímý postup na olympijské hry. Ze sedmi zápasů čtyři vyhrály. Naposledy si připsaly porážku se Švédskem 4:10 a velmi důležitou výhru nad favorizovaným Švýcarskem 10:7. Prozatím jim patří dělené třetí místo.

České curlerky
zdroj: Facebook/World Curling Federation

"Brilantní defenzivní hra dokonala jedno z větších překvapení tohoto mistrovství, výhru Češek. Máme radost, ale mise nekončí, ještě máme čtyři zápasy a v každém je prostor pro výhru," uvedl po vítězství nad Švýcarkami trenér české reprezentace Karel Kubeška na svém blogu.

Velké vítězství se nerodilo vůbec snadno. Po opatrném začátku šly Švýcarky trojkou ve třetím endu do vedení. Jenže pak přišel pátý end a série švýcarských chyb při vlastní výhodě. Nejprve si Nadine Lehmanová hrající na pozici tři vyrazila vlastní kámen místo českého a vzápětí se jí nepodařilo zarolovat za český val ba ani dojet na kruhy.

Skipka Anna Kubešková nezaváhala a zahrála dvě přesná draw, zatímco Alina Paetzová, švýcarská skipka, která má na svém kontě dva tituly mistryně světa, se marně pokoušela o vyrážení. Výsledkem byly tři body ve prospěch české čtveřice.

"V pátém endu se podařilo skvěle rozehrát a po chybě Aliny zahrála Anna báječné draw, po kterém musela skipka soupeře hrát obtížný pokus o triple, který těsně minula a my se dostali do vedení o dva," popsal trenér českého týmu Karel Kubeška.

Druhá polovina proběhla z obou stran v útočném rytmu, dvojky střídaly dvojky. Rozhodující tříbodový zisk přišel v deváté části. Dramatickou koncovku zvládla Kubešková na jedničku. Nejlepší kámen měly sice Češky, blízko středu ležely ale ještě dvě švýcarské hrozby. Ty Kubešková s přehledem odstranila a Češky se mohly radovat z vítězství. "V devátém endu jsme po time-outu rozehráli divokou partii, jejímž výsledkem byl hit Anny na čtyřku, který nakonec znamenal naši trojku," přiblížil Kubeška.

Je nám líto, video expirovalo.
Češky se na MS curlerek dělí o třetí místo

Těžký boj proti nechybujícím Švédkám

Dnešní úvodní duel se Švédskem už tak vydařený nebyl. Na tři body soupeřek dokázaly Češky bryskně zareagovat, ale po sérii nepřesností se dostaly pod tlak. Skipka Anna Hasselborgová a její kolegyně zahrály v osmém endu zkušeně a nedaly Češkám příliš šancí. V další části navíc přidaly dvojku proti české výhodě a bylo rozhodnuto.

"Nebylo snadné něco proti Švédkám uhrát. Například Mabergsová (na pozici jedna) hrála na 93 % a skipka na 88 %. I tak jsme drželi kontakt, ale v osmém jsme dostali znova trojku, a pak po aplikaci systému vše nebo nic jsme po dvojce soupeře vzdali. Švédky byly lepší a zasloužily si výhru," shrnul Kubeška.

Ve středu čeká české curlerky ranní zápas s Koreou a večerní střetnutí s dosud neporaženou Kanadou. Ve čtvrtek narazí Kubešková a spol. na Němky a Skotky. Pokud chtějí Češky myslet na postup do play-off i přímý postup na olympijské hry, potřebovaly by nejlépe tři ze čtyř následujících utkání dovést do vítězného konce. Ale ani samotný boj o medaile nemusí znamenat automaticky kvalifikaci do Pchjongčchangu. Více čtěte zde.

Výsledky MS v curlingu žen

Švédsko - ČR 10:4, ČR - Švýcarsko 10:7, Rusko - Německo 8:4, Kanada - Korea 9:8, USA - Dánsko 7:6, Čína - Dánsko 7:5, Rusko - Itálie 11:1, Korea - Skotsko 10:6, Německo - Itálie 7:5, Kanada - Skotsko 8:2, Švédsko - Švýcarsko 9:4, USA - Čína 7:5.

Průběžné pořadí: 1. Kanada 7 zápasů/7 výher, 2. Švédsko 7/6, 3. ČR, Rusko, Švýcarsko a USA 7/4.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články