Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
World Athletics Continental Tour Gold 2024

Česko hostí baseballové ME, představí omlazený tým

Praha – Netradičně ve dvou zemích a celkem pěti městech se od 12. září uskuteční 33. mistrovství Evropy v baseballu. Jednou z hostitelských zemí je i Česká republika, která je oficiálním pořadatelem turnaje a zorganizuje i jeho finálovou část. Dvanáctka účastníků je rozdělena do dvou základních skupin, český výběr by ve "své" skupině B měl patřit k favoritům na postup.

Český nadhazovač Jakub Toufar
zdroj: AP

Druhou základní skupinu bude hostit německé Řezno, finálovou skupinu a zápasy o umístění pak Blansko, Třebíč a Brno, které uvidí i medailové souboje. "Je to poprvé v historii a slibujeme si od toho hlavně zvýšení diváckého zájmu. Ukázalo se totiž, že šest zápasů denně je příliš na jakoukoliv, i baseballu zaslíbenou lokalitu. Spolupracujeme s německým svazem a je tu možnost, že bychom v budoucnu byli zase spolupořadatelem my," vysvětluje předseda České baseballové asociace Petr Ditrich.

Největšími soupeři českého výběru v ostravské skupině budou nepochybně obhájci stříbra Nizozemci a třetí celek z posledního šampionátu Španělsko. "Nicméně prioritou bude porazit ostatní soupeře, tedy Chorvatsko, vítěze kvalifikace Rusko a také Řecko, které je pro nás velkou neznámou. To však neznamená, že nebudeme chtít bodovat i proti Španělsku a Holanďanům, které jsme na posledním ME porazili," říká manažer reprezentace Michal Müller.

Je nám líto, video expirovalo.
Téma pro hosty ČT sport

Česko představí na domácím ME velmi omlazený tým, který bude patřit k nejmladším na šampionátu. "Mladí hráči se strašně rychle zlepšují, dnes se začíná v osmi letech, v mé éře to bylo v šestnácti nebo i osmnácti a ještě se člověk stihl dostat do reprezentace. A budeme mít nejen mladý kádr, ale i mladý realizační tým v čele s hlavním koučem Mikem Griffinem," objasňuje Ditrich.

V nominaci je i několik hráčů, kteří patří do širšího kádru organizací zámořské profesionální MLB. "Určitě se blíží doba, kdy některý z našich hráčů dostane poprvé šanci v prvním týmu v Major League. Možná to bude trvat ještě jednu dekádu, ale věřím, že se to podaří. Dobře nám funguje pražská a hlavně moravská akademie, jsme velmi úspěšní v mládežnických kategoriích a i mladí hráči už mají řadu zkušeností," věří ve světlé zítřky Müller.

Základem kádru jsou hráči z extraligy

Základ čtyřiadvacetičlenného výběru je postaven na hráčích z domácí extraligy. Nižšími soutěžemi v USA prošli jen nadhazovači Marek Minařík (Pittsburgh Pirates), Jan Novák (Baltimore Orioles) a zadák Martin Červenka (Cleveland Indians).

Nominace českých baseballistů na mistrovství Evropy:

Nadhazovači: Boris Bokaj, Jan Tomek (oba Arrows Ostrava), Radim Chroust, Petr Minařík, Martin Schneider (všichni Draci Brno), Marek Červenka (Kotlářka Praha), Tomáš Duffek (Eagles Praha), Marek Minařík (Pittsburgh Pirates/Lokomotiva Louny), Daniel Mráz, Jakub Toufar (oba Technika Brno), Jan Novák (Baltimore Orioles/Kotlářka Praha).

Zadáci: Petr Čech (Arrows Ostrava), Martin Červenka (Cleveland Indians/Kotlářka Praha), Jakub Voják (Skokani Olomouc).

Vnitřní polaři: Přemek Chroust, Jakub Hajtmar, Tomáš Polanský (Všichni Draci Brno), Jan Drábek, Petr Zýma (oba Eagles Praha), Jakub Sládek (Kotlářka Praha).

Vnější polaři: Matěj Hejma (Eagles Praha), Jakub Malík (Arrows Ostrava), Jiří Marek (Technika Brno), Michal Ondráček (Draci Brno).

Hlavní zprávy

Nejčtenější články