Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Svět motorů

České skokany povede Schallert, Jiroutek po pěti letech končí

Praha - Rakušan Richard Schallert se po pěti letech vrací k české reprezentaci skokanů na lyžích. Na postu hlavního kouče nahradí Davida Jiroutka, který dostal nabídku pracovat se Slovincem Matjažem Zupanem u ruského týmu. Domů se naopak po pěti letech v roli šéftrenéra v Itálii vrací Jakub Jiroutek a povede české béčko.

Richard Schallert
zdroj: ČTK autor: Radek Petrášek

"S Schallertem jsme se dohodli na nadcházející olympijský cyklus," řekl Rostislav Jozífek, sportovní ředitel skokanského úseku Svazu lyžařů ČR.

Schallert, který v pondělí oslavil padesátiny, vedl české skokany už v letech 2006 až 2009 a na mistrovství světa v Liberci dovedl české družstvo k pátému místu. Pak vedl německý juniorský výběr, rok působil v Rusku a nyní přichází z Rumunska.

"Když byl u nás poprvé, tak tým budoval. Od té doby se z něj stal dravec, chce mít úspěch, chce vyhrávat a my také. To je pro nás důležité," řekl Jozífek. "Chceme nový styl práce, více propojené týmy a tlak mladých na ty nejlepší," doplnil.

Ve hře byl i Slovinec Zupan

Jozífek řekl, že původně jednal i se Zupanem, ale ten se minulý týden dohodl na podmínkách v Rusku. Tam si s sebou chce vzít pávě Davida Jiroutka.

Pod vedením Davida Jiroutka se čeští skokani vrátili na stupně vítězů ve světovém poháru, ať už to byl Roman Koudelka, nebo Jan Matura. "Odcházím s relativně dobrým pocitem. Většina kluků si udělala nejlepší umístění v životě, měli jsme výhry a dobré hodnocení celkově, ale kupa věcí se samozřejmě i nepovedla," zhodnotil Jiroutek.

Se Zupanem kdysi vedl české béčko a dělal i asistenta Schallertovi. "Co jsem se od nich naučil, to jsem zúročil a je čas jít dál. Učit se dál," řekl Jiroutek a nevyloučil, že se třeba jednou k českému družstvu do třetice vrátí.

Pomáhat českým skokanům naopak nyní bude Jakub Jiroutek, mladší bratr Davida. Po pěti letech v roli italského šéftrenéra se rozhodl vrátit domů i proto, že se mu narodil syn. "V Itálii jsem si splnil určitý cíl, že jsem něco dokázal jako hlavní trenér v cizině. Byl jsem ale pořád v jednom běhu a teď chci spíš někoho vychovávat," řekl.

Trenéři českých skokanů na lyžích:

Luděk Matura (1993–94)

Jiří Raška (1994–96)

Pavel Ploc (1996–98)

Pavel Fízek (1998–2000)

David Jiroutek (2000–02)

Pavel Mikeska (2002)

Ján Tánczoš (SR/2002–04)

Vasja Bajc (Slovin./2004–06)

Richard Schallert (Rak./2006–09)

David Jiroutek (2009–14)

Richard Schallert (Rak./od 2014)

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články