Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
České ragby

České rychlobruslařky dojely v závodě družstev sedmé

Vancouver - Český tým v letošní sezoně překvapivě vyhrál celkové hodnocení Světového poháru, ve Vancouveru se však svěřenkyním trenéra Petra Nováka překvapit konkurenci nepodařilo. České rychlobruslařky Martina Sáblíková, Andrea Jirků a Karolína Erbanová obsadily na mistrovství světa v závodě družstev sedmé místo. Splnily tak podmínky Českého olympijského výboru pro start na vrcholné akci příští sezony. Z vítězství se v dějišti příštích olympijských her radovaly domácí Kanaďanky, které zastupovala trojice Kristina Grovesová, Christine Nesbittová a Brittany Schusslerová.

Při svém premiérovém vystoupení na MS dokázaly Češky porazit pouze Polsko, které vinou pádu jedné z rychlobruslařek ztratilo na Kanadu více než 30 vteřin. Češky zaostaly za nejrychlejším kanadským týmem o více než jedenáct vteřin, od bronzových Japonek je poté dělilo necelých pět vteřin.

"Sezona byla dlouhá, všechny jsme unavené, takže to bylo znát i na tom posledním závodu," řekla v cíli Sáblíková. Do olympijské soutěže, která se za necelý rok uskuteční na stejném oválu jako nynější mistrovství, jsou české rychlobruslařky odhodlané výsledky zlepšit. "Důležité bylo se kvalifikovat na olympiádu," uvedla staronová mistryně světa na pěti kilometrech. Sáblíková totiž věří, že se tým bez problémů při závodech SP v příští sezoně do Vancouveru kvalifikuje.

Nemoc ani kolize Sáblíkové se ve výkonu Češek neprojevily

Sobotní pád Sáblíkové po kolizi s japonskou závodnicí ani nedávné zvýšené teploty české sportovkyně se ale zřejmě na výkonu družstva nepodepsaly. "Čekala jsem, že to bude horší," řekla Sáblíková k následkům srážky. "Bolí mě záda a krk - asi když jsem dostala náraz, hodila jsem hlavou dozadu. Mám to asi trošku nateklé, ale jinak je to celkem v pohodě," řekla ke svému zdravotnímu stavu. Z nachlazení už jí zbyla jen rýma a kašel.

Trenér Petr Novák se sedmým místem svých svěřenkyň spokojený nebyl. Neblahý vliv na výkonu družstva podle něho mohla mít aklimatizace nejmladší členky Erbanové, která přiletěla společně s Jirků do zámoří před pěti dny. "Při závodu už měla problémy od třetího kola, takže Martina (Sáblíková) nemohla jet tak, jako jezdily normálně ve Světovém poháru," uvedl. Nicméně dodal, že po celé sezoně je sedmé místo v týmech na mistrovství světa pro české rychlobruslení dobré.

Mezi muži byli nejlepší Nizozemci

Mezi muži se z titulu ve stíhacím závodě družstev radovali Nizozemci, kteří tak obhájili zlaté medaile z předešlých třech šampionátů. Z prvenství se radovala stejná trojice jako před rokem v Naganu, Carl Verheijen, Wouter Olde Heuvel a Sven Kramer, jenž tak získal ve Vancouveru třetí zlatou medaili. Celkově vybojoval dvaadvacetiletý rychlobruslař na MS již dvanáct titulů.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články