Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS hráčů do 18 let 2024 Finsko

České pozemní hokejistky si užívají vzestup mezi světovou špičku

Praha – České pozemní hokejistky letos získaly bronzovou medaili na halovém světovém šampionátu, nyní se dostavil úspěch i na venkovním hřišti. Na domácím mistrovství Evropy divize B postoupily mezi osm nejlepších týmů. Podle reprezentantek Adély Reinosové a Markéty Křikavové bude skok do "áčka" velký, na atmosféru, která bude za dva roky panovat v Nizozemsku, se ale celý tým těší. Tvrdí, že srovnání s pozemkářskými velmocemi českému týmu pomůže.

České pozemní hokejistky dosáhly pod vedením německého kouče Christophera Fausta během půl roku na dva velké úspěchy. V únoru vybojovaly na halovém mistrovství světa poprvé v historii medaili a dařilo se jim i na červencovém mistrovství Evropy divize B v Praze.

Byly sice papírově nejslabším týmem, skvěle zvládnutou taktikou a týmovou hrou ale dokázaly soupeřky překvapit. Už po dvou zápasech ve skupině si české hráčky zajistily semifinále a v klíčovém zápase o postup pak porazily Ázerbájdžán 2:1. Ani následná finálová porážka 0:5 s Irkami jim radost nezkazila.

Je nám líto, video expirovalo.
Pozemkářky Reinosová a Křikavová hosty SZ

Po osmnácti letech si totiž znovu zahrají elitní divizi evropského šampionátu. "Posunuly jsme se fyzicky, tým se dlouho hledal, ale pak si to sedlo. Postup nám výrazně pomohl i v sebevědomí," řekla Reinosová, která hraje za pražskou Slavii. "Je to větší skok než z divize C do divize B. Technikou moc nezaostáváme, spíš nemáme tolik naběháno oproti ostatním velmocem," doplnila Křikavová z HC Rakovník.

Za dva roky poměří v Amsterdamu síly třeba s olympijskými vítězkami a mistryněmi světa z Nizozemska nebo vždy silnou reprezentací Německa. "Setkáme se s tím nejlepším, co Evropa nabízí. Bude to pro nás asi docela skok, než se rozkoukáme. Dva roky zpátky jsme hrály divizi C. Fyzicky to bude trochu někde jinde," vysvětlila Křikavová.

Nejvíce se těší na tamní atmosféru. "Návštěvnost divize A, ať už se koná v Nizozemsku, nebo v jiné pozemkářské velmoci, je obrovská, např. kolem sedmi tisíc diváků na utkání. Pro nás to bude poprvé, co něco takového zažijeme," těší se Reinosová, která si vyzkoušela pozemní hokej i v Itálii. Podle ní je na podobné úrovni jako v českém prostředí. "Pevně věříme, že náš úspěch dopomůže k tomu, že přitáhneme více dětí a dostane se to do širšího povědomí veřejnosti," dodala Křikavová.

Ta by pozemní hokej doporučila raději dívkám. "Neříkám, že to je pro kluky špatné, to není má teorie. I přesto, že je to malý sport, dává od dětství celkový rozvoj. Rozumíte nejen technické dovednosti s hokejkou, ale i té fyzické, třeba běhání. Pozemní hokej rozvíjí i morální vlastnosti člověka."

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články