Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
BBV po 25 letech

Česká štafeta doběhla sedmá, závod překvapivě vyhráli Švýcaři

La Clusaz (Francie) – Česká štafeta běžců na lyžích skončila na Světovém poháru ve francouzském La Clusaz na sedmém místě. Trenér musel po včerejším závodě udělat změnu v sestavě, protože Jiřího Magála nepustil na start odřený kotník, do štafety tak nastoupil specialista na dálkové běhy Petr Novák. Závod nakonec překvapivě ovládla švýcarská sestava s finišmanem Curdinem Perlem.

Lukáš Bauer
zdroj: ČTK/AP autor: Roman Vondrouš

Za Česko nastoupil na první úsek Martin Jakš, který udržel tempo s ostatními a předával na čtvrtém místě. Na druhý úsek nastoupil Lukáš Bauer, který dojel včera na výborném pátém místě a formu si udržel i do štafety. V posledním úseku totiž "utrhl" Nora Martina Johnsruda Sundbyho a předával na třetím místě s odstupem za vedoucím tandemem Švýcarsko, Rusko. 

Novák si na svém úseku vedl srdnatě a společně s Norem Gjerdalenem a Finem Lallukkou bojoval o bronzovou příčku. Finišman Martin Koukal ovšem tempo neudržel, navíc se před něj záhy dostal Švéd Hellner a nakonec i druhá ruská štafeta. 

Na posledním úseku nastoupil za Rusko vítěz včerejšího závodu Maxim Vylegžanin, v závěru už ale neměl síly, Curdin Perl tak dovezl švýcarskou štafetu k nečekanému triumfu. Na bronzový stupínek vytáhl norskou štafetu Petter Northug.   

Ženské štafety podle očekávání ovládlo norské kvarteto

V ženských štafetách k podobnému překvapení nedošlo, také druhý závod v sezoně vyhrála norská sestava ve složení Wibeke Skofterudová, Therese Johaugová, Kristin Steiraová a Marit Björgenová. Norky dojely do cíle s bezmála minutovým náskokem před Italkami, třetí skončily Švédky. Česko znovu štafetu nepostavilo.

Björgenová potvrdila vynikající formu a na svém úseku dosáhla nejrychlejšího času ze všech běžkyň. Pod 14 minut se dostala už jen její reprezentační kolegyně Steiraová. Suverénka letošní sezony září už od olympijských her ve Vancouveru, kde získala tři zlaté medaile, k tomu navíc ještě stříbro a bronz. Od té doby drží unikátní sérii, když vyhrála ve všech závodech světového poháru, ve kterých nastoupila.

Vítězná norská štafeta
zdroj: AP Photo
Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články