Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS hráčů do 18 let 2024 Finsko

Česká expedice míří na sedmou nejvyšší horu světa

Praha - Česká expedice pod vedením horolezce Libora Uhera dnes vyráží do Himalájí. Cílem je vystoupat na sedmou nejvyšší horu světa Dhaulágirí, vysokou 8167 metrů. Horolezec, který v minulosti jako teprve druhý Čech vystoupal na druhou nejvyšší horu světa K2, doufá, že se při letošní výpravě nebude opakovat scénář z roku 2007, kdy mu právě na K2 znesnadily sestup problémy s dehydratací a omrznutím ruky. O své starosti a vyhlídky se přišel podělit do České televize.

Dhaulagiri
zdroj: ISIFA

Bílá hora, jak se překládá jméno Dhaulagiri, je jednou z čtrnácti osmitisícovek v bezprostřední blízkosti K2. Poprvé byla zdolána v roce 1960 švýcarsko-rakouskou expedicí, na vrcholu ale stanula i česká noha. Československá expedice vedená Jiřím Novákem v roce 1984 otevřela novou cestu západní stěnou. Po pokusu Miroslava Šmída (7900 m) vystoupili na vrchol Jarýk Stejskal, Karel Jakeš a Jan Šimon, který zahynul během sestupu.

Uher se hory ovšem nebojí, neplánuje ani využít kyslíkových přístrojů. Přesto počítá s vysokou náročností celé výpravy. "Po příletu do Kathmandú na nás čeká balení věcí a dokup materiálu. Následně se přemístíme pod kopec ze severní strany, kde budeme asi měsíc a půl bydlet. Pokud vše dobře půjde a bude dobré počasí, pokusíme se vystoupat na vrchol," dodal.

Českou výpravu doprovodí dva pečlivě vybraní zájemci z řad veřejnosti, zapojí se i Česká televize. Ta vyšle s Uherem natáčecí štáb, který by spolu s horolezeckou výpravou měl natočit dokument o zdolávání této sedmé nejvyšší hory světa.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články