Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
ŠKODA CUP - Česká Kamenice

Česká atletika má budoucnost, říká Dvořák před startem MS

Praha - Na blížící se mistrovství světa v atletice, které se koná od 10. do 18. srpna v Moskvě na stadionu v Lužnikách, se krom sportovců chystají i funkcionáři. Na vrcholnou akci se tak připravuje i bývalý fenomenální desetibojař a nynější šéftrenér české atletické reprezentace Tomáš Dvořák, který byl hostem chatu webu ČT sport. "Zábava byla větší na dráze," přiznává, přesto se na šampionát těší a je optimistou.

Tomáš Dvořák
zdroj: ČT autor: Jan Langer

Dvořák říká, že na MS cestuje nejen početná, ale i silná sestava. Pro medaili si samozřejmě nejede každý, přesto naznačil, kdo z českých atletů by měl mířit k nejvyšším metám. "Mými 'želízky' na kvalitní umístění jsou Láďa Prášil, Lukáš Melich, Honza Kudlička, Jiřka Svobodová (Ptáčníková), Denča Rosolová, Pavel Maslák, Eliška Klučinová… A tak bych mohl pokračovat a pokračovat."

I přes širokou účast však bude v české výpravě chybět zástupce donedávna jedné z nejsilnějších disciplín – desetiboje. Adama Helceleta zastavil zraněný kotník. Dvořák v něm přesto jako bývalý desetibojař vidí velkou naději do budoucna. "Adamův bodový potenciál leží především v jeho rychlosti. Když se nebude nadále zpomalovat, tak může dosáhnout na slušné body. A za Adamem je několik šikovných kluků, kteří o sobě dají za čas vědět," upozorňuje.

Helcelet byl členem tréninkové skupiny, která se nedávno "rozešla" právě s Dvořákem. A jeho to stále ještě mrzí. "Rozchod to z mé strany nebyl rozhodně milý, jelikož jsem kluky bral jako určitou 'část sebe'. Ale po čase jsem jejich postoj pochopil… A tak mne teď bolí především fakt, že Adam nebude startovat na MS."

Šéftrenér české atletické reprezentace Tomáš Dvořák se podepisuje na "tabuli slavných" redakce webu ČT sport.
zdroj: ČT autor: Jan Langer

Celý přechod od atleta přes trenéra až k šéftrenérovi české reprezentace znamenal zejména přechod od drah do kanceláře. "Zvykám si stále. Pobyt na vzduchu, i když už jen se stopkami v ruce, mi schází. Já budu atletem zřejmě až do posledního dechu, jen už ne aktivním. Necítím se být úředníkem, nicméně tuto roli zastávám," říká.

Vzhledem ke své pozici musí více než dříve sledovat i rozvoj českého atletického mládí. "Myslím a cítím, že atletika v České republice má svou budoucnost. Mladí atleti se jistě budou jmenovat jinak, ale jsou. Snaha má a atletického svazu je, aby ke sportování měli adekvátní podmínky, ale dále je to jen na nich," dodává Dvořák k budoucnosti české atletiky.

Je nám líto, video expirovalo.
Dvořák je před MS optimistický
Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články