Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

Češi ve finále ME? Byl by to sen, říká Haník

Praha – Volejbalový svátek v podobě mistrovství Evorpy, které hostí Česká republika spolu s Rakouskem, si předseda Českého volejbalového svazu Zdeněk Haník užívá. Zároveň doufá, že se česká reprezentace probojuje do závěrečných bojů. Tým na to podle něj má. "Byl by to náš sen," řekl v České televizi.

Jedna z největší sportovních akcí letošního roku v tuzemsku se těší velké pozornosti. Nejen proto by byl Haník rád, kdyby Češi postoupili do Vídně, kde se odehrají poslední kola šampionátu. "Tým je silný natolik, aby porazil kdekoho ze světové a evropské špičky. Ale nemyslím, že je tak silný, že by bez zaváhání prošel třeba až k titulu mistra Evropy," uvedl Haník.

Zápasy ME se hrají např. v Karlových Varech, a i když jsou trochu odlehlé, Haník tvrdí, že si je fanoušci najdou. Důvodem, proč se šampionát neodehrává v jiném z českých či moravských měst, je požadavek na halu. "A tu má pouze Ostrava, kde se hrálo před několika lety, Liberec a Karlovy Vary," vysvětlil Haník s tím, že karlovarský region bylo potřeba posílit. "A myslím, že naši se tam cítí dobře," dodal trenér roku 2001.

ME se vedle Varů hraje i v Praze, ale také ve Vídni a Rakousku. Spolupráce s další stranou se někdejšímu bývalému reprezentantovi zamlouvá. "Mám k tomu speciální vztah. Byl jsem trenérem rakouské reprezentace, takže nám se s nimi spolupracuje výborně, dnes je to zavedený model, oni se učí leccos od nás, my od nich."

Před více než čtyřiceti lety jsme byli mistry světa, proč už ale v současnosti podle Haníka nepatříme mezi absolutně nejlepší špičku? "Dnes hraje 220 volejbalových federací na světě. Čtyřicet nás může porazit. Změnilo se to, že jsme těžili z tradice, a to stačilo. A dneska je to záležitost tvrdě profesionální a v tom už takoví přeborníci nejsme," řekl Haník. "Když dáte stranou hokej, tak jsme stále nejúspěšnější týmový sport, máme chlapi i ženské na MS a ME. A taky jsme malá země. Uspět v týmové hře je dnes velmi těžké," zamyslel se spolukomentátor ČT4.

Je nám líto, video expirovalo.
Rozhovor se Zdeňkem Haníkem
Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články