Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Ostrava - Jihlava

Češi se těší na skiatlon, Ammann bude usilovat o čtvrté zlato

Whistler (Kanada) – Švýcar Simon Ammann může v dnešním závodě skokanů na velkém můstku získat už čtvrté olympijské zlato v individuálním závodě, což se ještě žádnému skokanovi na lyžích nepodařilo. V rozjížďkách se představí rychlobruslařka na krátké dráze Kateřina Novotná, která se těší na závod na 1500 metrů, kde si nejvíc věří. Do kvalifikace akrobatických skokanek na lyžích zasáhne Martina Konopová a super-G čeká sjezdařku Kláru Křížovou. První soutěžní kola čekají bobisty. O další medaili chce v nevyzpytatelném skiatlonu bojovat Lukáš Bauer. Bližší informace najdete na webovém speciálu ČT zoh.cz.

Také čeští běžci jsou v početném zástupu favoritů před sobotním olympijským závodem ve skiatlonu, v němž lyžaři nejprve odjedou 15 kilometrů klasickou technikou a pak stejnou porci volně. Jeden z vrcholů běžeckého lyžování v programu her nemá jasného favorita; kandidát na medailové pozice Lukáš Bauer odhaduje, že do boje o stupně vítězů může zasáhnout nejméně deset závodníků.

Společně s Bauerem vyrazí na trať i možný žolík Martin Koukal, který na sebe v závodech s hromadným startem dokáže upozornit. Kouč české reprezentace Miroslav Petrásek pak vsadil na Martina Jakše a Jiřího Magála. "V hromadném startu mají šanci všichni naši kluci, nejen Lukáš," věřil Petrásek. Bauer ví, že pokud chce bojovat o nejvyšší pozice, musí konkurenty udolat ostrým tempem a už během závodu peloton co možná nejvíc roztrhat.

Lukáš Bauer:

"Základem bude držet tempo v klasické části, aby do bruslařské najížděly menší skupiny, když se nepovede úplně odskočit."

Tipovat favority před sobotou je také ošidné. Kromě Northuga, který si ve středečním sprintu spravil chuť bronzovou medailí po předchozím propadáku, kdy skončil až 41. na patnáctce, by mezi ně mohl patřit Švýcar Dario Cologna, jenž naopak pondělním suverénním triumfem ukázal, v jak skvělé formě na olympiádu přijel. Také stříbrný muž z patnáctky Ital Pietro Piller Cottrer může zahýbat pořadím v čele, vždyť v jeho medailové sbírce jsou bronzové medaile z MS v Sapporu a z OH v Turíně právě ve skiatlonu. V něm se daří i Francouzi Vincentu Vittozovi, u nějž bude záležet na tom, zda s konkurenty udrží krok v klasické části, v níž není tak silný. Závod začne ve 22:30.

Skokan Ammann plánuje útok na rekordní čtvrté olympijské zlato

V očekávané bitvě skokanů na velkém můstku bude Ammann odrážet hlavně ataky rakouských závodníků, Poláka Adama Malysze a Fina Janneho Ahonena. Ammann bude velmi sledovaným mužem. Když znovu triumfuje, zopakuje "double" ze Salt Lake City před osmi lety a získá rekordní čtvrté zlato z her v závodu jednotlivců. Čtyři prvenství má z let 1984 a 1988 zatím jen Fin Matti Nykänen, který však jednou triumfoval v týmové soutěži.

Švýcar jasně triumfoval na středním můstku před druhým Malyszem, bronz Gregora Schlierenzauera Rakušany nemohl uspokojit. Na velkém můstku si chtějí spravit chuť i proto, že jejich hvězdy jsou na něm víc zvyklé a pravidelně na něm dosahují dobrých výsledků. Schlierenzauer loni vyhrál Světový pohár, Wolfgang Loitzl letos zase Turné čtyř můstku a muž v pozadí Thomas Morgenstern touží překvapit jako před čtyřmi lety v Turíně, kde velký můstek opanoval. Po prvním olympijském zlatu touží Malysz, první medaili ze soutěže jednotlivců chce Ahonen.

Do závodu se probojovali všichni čtyři čeští skokané. Ve Whistleru postoupili Antonín Hájek, Jakub Janda, Roman Koudelka i olympijský debutant Martin Cikl, který nahradil Lukáše Hlavu. Sobotní závod, v němž se představí nejlepších 50 skokanů, začíná ve 20:30.

Startují závody bobistů, ostře sledována bude i bezpečnost

Nejen na německého pilota Andreho Langeho, vlajkonoše německé olympijské výpravy, jenž bude obhajovat oba tituly z Turína, ale i na bezpečnost závodníků bude upřena pozornost při závodech bobistů, které v kontroverzním korytu začínají v sobotu soutěžemi dvojic. Na dráhu ve Whistleru se vydají také čeští bobisté Ivo Danilevič a Jan Stokláska.

Dráha přitahuje pozornost, neboť ještě před zahájením her se na ní zabil gruzínský sáňkař Nodar Kumaritašvili a při trénincích bobistů havarovalo více než deset posádek včetně české dvojice vedené Danilevičem. "Bude záležet na počasí, aby byl led kvalitní," prohlásil pilot amerického čtyřbobu Steven Holcomb.

Podle většiny bobistů trať není nebezpečnější než jiné, jen přitahuje pozornost kvůli smrtelnému úrazu. "Je fajn, ale moc jsme na ní nejezdili, takže každou další tréninkovou jízdou se rychlost zvyšuje a piloti dělají chyby. To je normální," prohlásil Holcomb. "Není nebezpečná," přidal se i zkušený český pilot Danilevič.

Problémy na trati neměli při trénincích jen nováčci, ale také medailoví adepti. Havaroval totiž i Švýcar Beat Hefti, dvojnásobný bronzový medailista z Turína, který měl být společně s Holcombem kandidátem na přerušení Langeho nadvlády. V sezoně vyhrál čtyři závody Světového poháru, ale otřes mozku a pohmožděniny po celém těle mu neumožní závodit. Dvě jízdy mají bobisté na programu v sobotu, druhá polovina závodu je čeká o den později.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články