Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
BBV po 25 letech

Černá Hora je tým s disciplínou, míní trenér Plíšek

Praha – Faktorů, které mohou rozhodnout barážové dvojutkání s Černou Horou, je mnoho. Trenér FK Sarajevo Jiří Plíšek zná dobře prostředí balkánského fotbalu. Podle něj Černohorci vycházejí z dobře organizované obranné fáze a není to jen ofenzivně laděný tým. Do karet může balkánskému soupeři hrát i nadšení a podpora fanoušků, kterých se jen do Prahy chystá na tři tisíce. Nestálá jihoslovanská mentalita je dnes spíše prázdným pojmem, podle Plíška na změně tamní týmy hodně zapracovaly.

Fanoušci Černé Hory
zdroj: ČT24

Předzápasové hlasy z Černé Hory naznačují, že i v Česku bude panovat bouřlivá atmosféra. "Bude to pro ně historická událost i v počtu fanoušků, kteří se setkají na jednom místě při podpoře svého týmu v zahraničí. Euforie je obrovská. Pozitivní podpora a zvedání psychiky hráčů je neuvěřitelné," řekl Plíšek.

Pro Černou Horu je baráž o účast na Euru něčím zcela výjimečným. Tamní média zkoumají všechny detaily nejen u svého týmu, ale také na české straně. "Velmi dobře si všímají, že vztah (české) veřejnosti a reprezentace není dobrý. Dobře si všímají toho, jestli bude vůbec Letná zaplněná," upozornil Plíšek.

"Měli bychom se spojit a dát se dohromady. Není to jen o fanoušcích na tribunách. Důležité je, aby reprezentanti cítili podporu i od médií a mnohem širšího okolí. Tady by nám mohli být Černohorci příkladem," porovnal zkušený český trenér.

Černohorec Darko Šuškavčevič, bývalý hráč Slavie, Slovácka a Olomouce:

"Máme tu kvalitu u některých hráčů jako Vučinič nebo Jovetič, kteří můžou rozhodovat zápas. Myslím si, že největší základ úspěchu byla kolektivní hra. Na druhou stranu minusem pro Černou Horu může být to, že neodehrála tolik důležitých zápasů jako Česká republika."

Na Balkáně se rodí velké množství talentů, a pokud dostanou příležitost trénovat kvalitně, mohou se dobře rozvíjet. K tomu podle Plíška přispívá i emoční složka. "Na druhou stranu je to mentalita, která je v minulosti srážela kolena. Toto téma se velmi často zmiňuje a sami jsou k sobě kritičtí. Myslím si, že na tom hodně pracují," zdůraznil Plíšek.

Je nám líto, video expirovalo.
S 12. hráčem na Černou Horu

Trenér bosenského Sarajeva je přesvědčen, že síla Černé Hory není jen v útoku. "Všechny výsledky jasně ukazují, že Černá Hora není jen ofenzivní tým, bude mít velmi dobře propracovanou i obrannou fázi a bude spoléhat na rychlé protiútoky. V novinách se také velmi výrazně zmiňuje naše velká síla – standardní situace –, takže si myslím, že i z tohoto pohledu bude obranná fáze velmi pozorná. Bude to tým, který bude mít vnitřní organizaci a disciplínu," dodal Plíšek.

Rosický: Disciplína může být dominantní faktor

Disciplínu označil za dominantní faktor i kapitán české reprezentace Tomáš Rosický. Český špílmachr zažil už dvě baráže o postup na vrcholný turnaj - jednu neúspěšnou o světový šampionát v roce 2002 a jednu vydařenou o mistrovství světa o čtyři roky později. Rozdíl viděl v tom, jak disciplinovaný výkon český tým podal. "Když srovnáme tu neúspěšnou baráž a tu, kterou jsme zvládli, diametrální rozdíl byl v disciplíně. Také v tomto zápase bude strašně důležitá. Zvlášť když Černohorci mají hodně hráčů v karetním ohrožení. Může to být dominantní faktor celého zápasu," prohlásil na tiskové konferenci před utkáním Rosický.

Důležité podle něj bude, aby český tým v pátek neinkasoval. To, že reprezentanti rozehrají souboj s Černohorci doma, za velký handicap nepovažuje. "Kdybychom si mohli vybrat, tak bychom raději hráli první zápas venku. Ale to není nejdůležitější bod tohoto dvojzápasu," řekl. "Jediný cíl je v pátek vyhrát bez inkasovaného gólu, 2:0 je ideální scénář," podotkl záložník Arsenalu.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články