Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Touchdown

Celuloid nahradí doba plastová. Czech Open prověří nové míčky

Olomouc – Ve sportovní hale Univerzity Palackého v Olomouci se od středy do neděle uskuteční turnaj ve stolním tenisu Czech Open. Podnik zařazený do kategorie World Tour se letos může pochlubit nejen rekordním počtem startujících, ale především kvalitou. Ve startovním poli bude 300 hráčů a hráček ze čtyřiceti zemí z celého světa, včetně stolních tenistů z předních pozic světového žebříčku. Velkým tématem bude i hra s novými plastovými míčky. Vyvrcholení akce přinese v přímých přenosech i ČT sport a náš web.

Je nám líto, video expirovalo.
Hosté SZ: Zbyněk Špaček a Jindřich Panský o Czech Open

Poprvé se na českém území bude hrát s plastovými míčky, které Mezinárodní federace stolního tenisu nařídila pro významné světové soutěže. "Důvodem snad je nehořlavost nového materiálu. Takhle to prezentují výrobci a představitelé ITTF. Už jsem to řekl nedávno, myslím si, že je to byznys – balony jsou dražší – je to otázka obchodu," prohlásil předseda České asociace stolního tenisu Zbyněk Špaček.

Z pohledu hráčů je rozdíl markantní. "S plastovými míčky jsme absolvovali dvě soustředění. Nečekali jsme, že ten rozdíl bude tak velký. Při samotném utkání rozhodují desetiny vteřiny a tam se ten rozdíl teprve projeví," uvedl nový reprezentační trenér Jindřich Panský.

Turnaj nejvyšší úrovně

Czech Open patří mezi největší mezinárodní turnaje na světě. "Je to dávka velké diplomacie. Dokonce jsme se dostali na úroveň major, je to jeden ze šesti největších turnajů, které se během roku konají," uvedl Špaček.

Prize money je 100 tisíc dolarů. "Světová federace stolního tenisu přispívá 30 tisíci, takže my platíme "jen" 70 tisíc dolarů," přiblížil Špaček s tím, že sehnat peníze od státu, kraje nebo sponzorů není vůbec jednoduchá záležitost.

Iveta Vacenovská
zdroj: Isifa/EPA autor: Kimimasa Mayama

Nejvýše nasazenými hráči turnaje jsou bývalá světová jednička Bělorus Vladimir Samsonov a Japonka Kasumi Išikawová. "Z prvních šedesáti hráčů i hráček se zúčastní třicet. Kromě čínské reprezentace je tady kompletní světová a zejména evropská špička," zdůraznil Špaček.

Největší českou nadějí na Czech Open v Olomouci bude Iveta Vacenovská. Osmadvacetiletá stolní tenistka a česká reprezentační jednička zde v roce 2012 došla až do semifinále. A jaké má šance letos? "Iveta nemá tak daleko do absolutní světové špičky. I když jsou tam velice kvalitní soupeřky, ona to ode mě neslyší ráda, může to vyhrát. Je to u ní otázka psychiky," uvedl Špaček.

Hlavní zprávy

Nejčtenější články