Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Lyžování ČR 2024

Bývalý psycholog Leicesteru pro ČT: Za titulem stálo kamarádství a týmový duch

Praha - Fotbalový svět stále rozplétá, co všechno stálo za nečekanou jízdou Leicesteru za titulem. Sportovní psycholog a mentální kouč Ken Way, který loni spolupracoval s mistrem Premier League, soudí, že zásadním faktorem bylo kamarádství a silná psychika týmu, který úžasně držel pospolu.

Ken Wayne
zdroj: ČT sport

"Psychická stránka týmu byla neuvěřitelně důležitá v cestě za titulem, ale musím k tomu dodat, že to nebylo mnou," říká v rozhovoru pro Českou televizi sportovní psycholog Ken Way. "Byly tam věci, které jsem dělal, které, myslím, tomu pomohly, ale musím říct, že výsledky jdou naprosto za hráči. Byl tam naprosto neskutečný týmový duch a existovala tam dynamika hráčů, kteří se sešli a kteří si to spolu strašně užili," usmívá se Way.

S Leicesterem už letos Way nespolupracuje, a tak v nadsázce prohlásil, že i proto jsou letošní výkony úřadujícího mistra nevyrovnané. "Možná je to tím, že tam nejsem já," směje se Way. "Ale teď vážně. Poté, co dokážete něco neuvěřitelného, myslím, že je normální, že jsou tam v maličkostech výkyvy v soustředění a koncentraci," soudí psycholog, který v současnosti spolupracuje s britskými jachtaři.

"I když chcete odstranit nevyrovnanost, není už tam stejná energie. A když tyhle věci dáte dohromady, uvidíte tým, který není na 99 procentech, ale 95 nebo 90 procentech. A ve vrcholovém sportu to znamená smrt," upozorňuje Way.

Přesto i pro něj bylo loňské tažení Leicesteru výjimečné, což popisoval už v loňské sezoně deníku The Times. "Nejsem teď příliš zahlcen prací," prohlásil v dubnu Way. "Dokonce jsem si minulý týden vzal krátkou dovolenou a nemusel jsem se tím trápit. V jednu chvíli jsem v dřívější fázi sezony měl strach, jak tlak dolehne na hráče. Ale opravdu nedolehl. Není to stresující situace. Je stresující jenom tehdy, když to dovolíte."

Je nám líto, video expirovalo.
Bývalý mentální kouč Leicesteru: U Sparty vidím vnitřní souboj sebedůvěry a úzkosti

To, co Leicesteru pomohlo k titulu, bylo i to, co mu pomohlo k záchraně o sezonu dříve, kdy strávil 142 dní na chvostu Premier League a nakonec se udržel až v závěru sezony. "Hrozně důležité je uvolnit se, nebýt svázaný, v opačném případě rozhodování hráčů není moc dobré. Nechci tím říct, aby se zapomnělo na to, že se může sestoupit. Ale je to tenhle bezstarostný přístup, který začne všechno měnit," věří Way.

A jeho slova potvrdil i přístup trenéra Claudia Ranieriho, který nechtěl Leicester svazovat tlakem. "Když se vám začne dařit, říkáte si, wow, to by se nám fakt mohlo povést, ale pak vás ta vidina znovu sváže. Nezapomínejme na to, že Claudio Ranieri v sezoně, kdy jsme vyhráli titul, pořád mluvil o tom, že je hlavní, abychom se vyhnuli sestupu a získali 40 bodů, což je taková pomyslná hranice," popisuje Way.

"Trvalo dlouho, než Ranieri řekl: 'No, tak se podívejme, kam až se můžeme vyšplhat v tabulce.' A i když bylo už skoro jasné, že si zajistíme evropské poháry, řekl: 'Tak pojďme zkusit zabojovat o místo v šestce.' A trvalo to dlouho, snad až do té doby, než jsme měli desetibodový náskok na čele, než řekl: 'Tak pojďme na titul'," říká Way.

Stejně jako výkony bez jakéhokoliv tlaku byla pro Leicester podstatná skvělá atmosféra v týmu. "Tady byla spíš důležitá otázka, co stojí v cestě kamarádství a partě a dobrým vztahům. Takže co jsem v Leicesteru dělal já, bylo to, že jsem pozorně naslouchal, kdy něco nebylo úplně v pořádku, kdy tam možná byl hráč, který byl frustrovaný, naštvaný. Já jsem v tomhle ohledu měl za úkol snižovat úzkosti hráčů a pomoci vyvažovat atmosféru v kabině. Ale hráči sami říkali, třeba kapitán Christian Fuchs, že jsou kamarádi, kteří si to na hřišti spolu užívají," líčí Way.

Jak to v kabině vypadalo na každodenním tréninku, popisoval Way také už v dubnu deníku The Times. "Kabina je nadšená, Jamie Vardy provádí kanadské žertíky, Christian Fuchs a Robert Huth ostatní neustále rozesmívají. Je tady atmosféra jako na večírku, ale je tady také neskutečná soustředěnost a koncentrace," upozornil Way.

Role sportovního psychologa je podle něj ve vrcholovém sportu čím dál důležitější. "Když hledáte minimální rozdíly mezi prvním a druhým místem a mezi tím, kdo vyhraje a nevyhraje, je to o hře psychiky. Takže je to o tom, aby sportovní psycholog pomohl zvýšit sebedůvěru hráče a týmu, bojuje s nervozitou, která ve velkých zápasech může nastat. Ne každý potřebuje sportovního psychologa. Je tam v podstatě jen jako služba, a když hráč cítí, že není úplně ve formě, může se obrátit na psychologa, který mu může pomoct dostat se zpět," uzavírá Way.

Zdroj
ČT sport, The Times

Hlavní zprávy

Nejčtenější články