Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Volejbalový magazín

Bundesliga je tu. S Čechy, obhajujícím Bayernem a ambiciózním Dortmundem

Mnichov – Až večer sudí pískne v Allianz Areně poprvé do píšťalky, bude to znamenat kromě začátku duelu Bayern - Wolfsburg také start nového ročníku Bundesligy. Ročníku, v němž na svůj třetí titul v řadě bude útočit právě mnichovský celek, který je zároveň největším favoritem. Nečeká ho však nic jednoduchého, jelikož Dortmund jde do sezony silnější než v té uplynulé. Fanoušci se rovněž mohou těšit na Čechy, kterých by se v německé nejvyšší soutěži mohlo představit hned devět.

Slavící Dante a Ribéry
zdroj: AP autor: Gero Breloer

Bayern Mnichov

Když na konci března fotbalisté Bayernu porazili v Berlíně domácí Herthu 3:1, zapsali se do historie. Sedm kol před koncem soutěže totiž ještě žádný jiný tým německou ligu neovládl. Mnichované celkově pod vedením tehdy nového kouče Pepa Guardioly zářili, když získali další tři trofeje a Bundesligu nakonec ovládli s devatenáctibodovým náskokem.

Avšak zatímco loni Mnichované procházeli soutěží jako horký nůž máslem, letos to vypadá, že bitva o stříbrný talíř bude mnohem dramatičtější a zajímavější. Bayern nadále zůstává hlavním favoritem a není se čemu divit. Bavorský celek udržel téměř kompletní hvězdnou sestavu. Velkou ztrátu čítá odchod Toniho Kroose do Realu, jinak však celek opustil pouze Mario Mandžukič, jehož by ovšem měl zastoupit bývalý kanonýr Dortmundu Robert Lewandowski.

Co by tedy mohlo mnichovský válec zastavit? Prvním problematickým aspektem je nové rozestavení 3-4-3, které Guardiola od přípravy praktikuje. Na jeho natrénování sice měl Bayern spoustu času, jenže většina hlavních hvězd byla dlouho na dovolené po mistrovství světa. A to by mohl být problém číslo dvě. Hned osm hráčů kvůli dovolené naskočilo do přípravy až v jejím závěru, všichni tito fotbalisté se přitom dostali na světovém šampionátu až do boje o medaile.

Poslední a možná také nejpalčivější nepříjemností je zranění opor v záloze. Javi Martínez, důležitý článek nového rozestavení je mimo na půl roku, Thiago rovněž bude chybět několik měsíců a mimo je také Schweinsteiger. Že situace není ideální, si uvědomuje i španělský kouč. "Budeme potřebovat nějaký čas. Do zimní přestávky bychom mohli mít určité problémy," varoval Guardiola.

Že jeho slova nebudou daleko od pravdy, ukázal již Superpohár. Mnichov sice nastoupil bez celé řady svých opor, ale i tak byl jeho výkon varovný - proti dobře presujícímu Dortmundu se nedostal prakticky k ničemu a po nevýrazném výkonu prohrál 0:2. 

Radost hráčů Borussie, s maskou Spidermana Aubameyang
zdroj: AP autor: Sascha Schuermann

Borussia Dortmund

A právě loňský vicemistr by měl být právě tím týmem, který by snahu Bayernu na zisk ligového hattricku mohl značně zkomplikovat. Vedení Borussie sice prohlašuje, že by rádo navázalo na loňské výkony, ale kvalita kádru je předurčuje k vyšším cílům. Díru vzniklou po odchodu Lewandovského zacelil klub nákupem hned dvojice útočníků. Na Westfalenstadion zamířil nejlepší střelec italské ligy Ciro Immobile z Turína a Adrián Ramos z Herthy. Oba přitom dávají trenéru Kloppovi větší variabilitu v útočných řadách.

Velkým plusem je i fakt, že duo loňských posil Pierre Aubameyang a Henrik Mchitarjan se již plně aklimatizovalo a od obou se očekávají velké věci. V neposlední řadě je pro fanoušky Dormundu skvělou zprávou, že v týmu zůstal stoper Mats Hummels i ofenzivní záložník Marco Reus a po roční pauze zaviněné zraněním se vrací klíčová postava středu pole Ilkay Gündogan.

...a ti další

Do boje o titul by mohly zasáhnout i další týmy, které však s největší pravděpodobností svedou bitvu o třetí místo. Ta by ovšem mohla být pořádně dramatická. Bronz bude obhajovat Schalke 04, které před sezonou markantně posílilo směrem dopředu. Z konkurenčního Leverkusenu získalo záložníka Sidneyho Sama, který dal třináct branek, a z Mohuče útočníka Maxima Choupo-Motinga, jenž nasázel deset gólů.

Velká očekávání jsou v Leverkusenu. Bayer sice přišel již o zmiňovaného Sama a také Emre Cana, který zamířil do Liverpoolu. Povedlo se mu však přivést pozoruhodné náhrady: do útoku přišel Josip Drmič z Norimberku, do zálohy obrovský talent turecké kopané Hakan Calhanoglu z Hamburku a do obrany na hostování Kyriakos Papadopoulos z Schalke a Tin Jedvaj z AS Řím. Největší posilou by ovšem měl být nový kouč Roger Schmidt, který úspěšně vedl Salcburk a fanoušci si od něj slibují mnohem útočnější a atraktivnější způsob hry.

V boji o bronz nelze opomenout také ambiciózní Wolfsburg, jenž posílil v létě například útočník Nicklas Bendtner, či Mönchengladbach, který vede známý inovátor Lucien Favre.

Šance na titul podle ctsport.cz:

Bayern Mnichov 50%

Borussia Dortmund 35%

Zbytek týmů 15%

Darida, Hloušek, Kalas a spol.

Čeští fanoušci se kromě atraktivního fotbalu a skvělé atmosféry v Bundeslize mohou těšit i na představení českých hráčů. V nejlepší pozici je reprezentant Vladimír Darida. Záložník Freiburgu v první sezoně, kterou mu komplikovala zranění, nezklamal, připsal si čtyři branky, sedm asistencí a nyní se od něj očekává, že bude jedním ze základních stavebních kamenů. Českou společnost v týmu, jemuž se přezdívá Brazilci z Breisgau, mu bude nadále dělat zkušený stoper Pavel Krmaš.

Po prosezené sezoně na lavičce Chelsea se na sbírání minut v soutěžních utkáních nemůže dočkat Tomáš Kalas. Velká naděje českého fotbalu, která hostuje v týmu nováčka z Kolína nad Rýnem, by ráda dokázala, že jeho výkon ze závěru sezony proti Liverpoolu nebyl pouhou náhodou, nýbrž standardem, kvůli kterému by mu londýnský celek měl na hřišti v budoucnu dát daleko větší prostor. Jednadvacetiletý stoper či pravý bek chce rovněž zabojovat o místo v sestavě reprezentace.

Nová výzva čeká i na Adama Hlouška, který opustil sestupující Norimberk a nově bude bojovat v dresu Stuttgartu. Loňský ročník bude chtít zase napravit duo z Hamburku Jaroslav Drobný, Petr Jiráček. Tradiční účastník německé ligy totiž až v baráži zachránil účast v nejvyšší soutěži.

Nelehký úkol prosadit se čeká na Václava Kadlece ve Frankfurtu. Eintracht před sezonou převzal bývalý dlouholetý kouč Brém Thomas Schaaf a v létě posílil ofenzivu Harisem Seferovičem, Nelsonem Valdezem a Lucasem Piazonem. Na boj o sestavu se s největší pravděpodobností musí v Brémách připravit i Theo Gebre Selassie. To Jan Morávek v Augsburgu si kvůli dalšímu zranění na první minuty bude muset nějaký měsíc počkat.

Fanoušci německého fotbalu se mají každopádně na co těšit.

Zdroj
ČT sport, ČTK, UEFA.com

Hlavní zprávy

Nejčtenější články