Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Česko - Rakousko

Brus po triumfu v superfinále: Nikdo nám nevěřil a to nás posílilo

Praha – Když vstupovali do play-off, většina fanoušků a expertů tipovala, že vypadnou hned v samém úvodu, a to i přes fakt, že byli obhájci titulu. Florbalisté Vítkovic se však negativními prognózami rozhodit nedali. "Řekli jsme si, že uděláme vše pro to, aby to nebyla pravda," řekl obránce Pavel Brus. A Ostravanům se to také povedlo. Po roce opět ovládli superfinále, když v něm porazili nejslavnější český klub Tatran Střešovice.

Hráči Vítkovic se radují z mistrovského titulu
zdroj: ČTK autor: Vít Šimánek

O tom, že Tatran by mohl v superfinále zaváhat, uvažoval jen málokdo. Střešovice vyhrály celou základní část a zkušený tým to potvrzoval i v play-off. Naopak Vítkovičtí zažili sezonu jak na houpačce. Ještě na podzim okupovali poslední příčky tabulky, vyhořeli v Poháru mistrů a z týmu odešel dlouholetý a oblíbený trenér Radomír Mrázek.

"U nas se za poslední čtyři roky protočilo asi tak 20 lidí, takže pro nás bylo těžké nachystat se na novou sezonu. Střešovice mají v tomto výhody. Jejich odchody jsou minimální. Pořád mohou pilovat detaily. To my se k tomu dostáváme až v play-off," řekl obránce Vítkovic a od čtvrtfinále i kapitán Pavel Brus.

Podle toho také vypadaly prognózy před vyřazovacími souboji. Ostravskému celku téměř nikdo nevěřil. "Když se podíváte na všechny rozhovory od počátku play-off, tak nám všichni říkali, že vypadneme s Brnem. Potom, že vypadneme s Mladou Boleslaví a potom, že s Tatranem. To byl jeden z faktorů, který nás nebývale posílil. V kabině jsme si řekli, že uděláme vše pro to, aby to nebyla pravda," prozradil.

Zmíněná motivace zafungovala, i když ve čtvrtfinále i semifinále se Vítkovice na postup nadřely. Proti Brnu rozhodly až v sedmém zápase a sérii proti Boleslavi zahájily dvěma prohrami. Středočechy ale nakonec porazily 4:2 na zápasy.

Ostravský celek jako tradičně těžil zejména z výborné defenzivy, která je pro něj tolik typická. "My na defenzivě stavíme šest, sedm, osm roků. Obrana hraje vždycky prim. Útočení je zábava, ale obrana musí vždycky fungovat. To, že se to nyní sešlo, bylo tím, že jsme věděli, že útočná síla není letos tak velká, tak jsme se trochu víc soustředili na obranu," prozradil Brus.

A byla to právě defenziva, která rozhodla i o jejich titulu. Vítkovice proti Střešovicím dlouho držely bezbrankový stav, což favorita očividně nalomilo a nakonec zvítězily 3:1. "V play-off jsme hráli spoustu zápasu těsně. Hodně se rozhodovalo v poslední třetině, takže jsme na ten bezbrankový stav byli zvyklí. Naopak Tatran prošel vyřazovací částí relativně lehce a většinu rozhodovali v první třetině. To z mého pohledu rozhodlo, že jsme měli určitý klid v konečné fázi zápasu," popsal závěrečný duel před téměř 10 tisíci fanoušky v pražské O2 areně Brus, jenž patřil k oporám svého týmu.

Po fantastickém závěru sezony se již nyní Vítkovičtí těší na tu novou a jejich cíle nemohou být jiné než další obhajoba titulu. "Po tom, co jsme dokázali s týmem, který byl podceňovaný, nemůžeme jinak. Doufám, že nyní bude co nejmíň změn a sestava se ustálí," dodal Brus na závěr.

Je nám líto, video expirovalo.
Téma pro hosty
Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články