Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Volejbalový magazín

Bronzovou Majdičovou nezastavila zlomená žebra ani pneumotorax

Whistler (Kanada) - Jako kdyby vyhrála olympijský závod, si připadá slovinská běžkyně na lyžích Petra Majdičová, i když ve středečním sprintu klasickou technikou získala "jen" bronzovou medaili. Dospurtovala si pro ni však v nesnesitelných bolestech poté, co těsně před kvalifikací v tréninku ošklivě upadla. Spadla ze srázu do potoka a potloukla si celé tělo. Podle slovinských médií si zlomila čtyři žebra, utrpěla pneumotorax a sezona pro ni skončila. Informace najdete také na webovém speciálu ČT zoh.cz.

I přesto Majdičová do závodu nastoupila, byť to připomínalo hazard se zdravím. Příběh její silné vůle možná bude jedním z hlavních motivů olympiády ve Vancouveru. "Tohle není bronzová medaile. Je to zlato s malými diamanty. Medaili jsem měla už za to, že jsem šla na start," řekla po finále dojatá Majdičová, která nestačila jen na vítěznou Norku Marit Björgenovou a Polku Justynu Kowalczykovou. Po závodě se mluvilo ale především o Majdičové.

Právě ona patřila k hlavním favoritkám, v kariéře už vyhrála 16 sprintů Světového poháru a v roce 2007 na mistrovství světa v Sapporu získala stříbro. Když si ale před středečním závodem projížděla trať, potkal ji hrozivě vyhlížející karambol. Nezvládla jednu z ostrých zatáček a ve velké rychlosti spadla do koryta potoka, do třímetrové průrvy mezi stromy a kameny.

Petra Majdičová:

"Když jsem jela, celou trať jsem křičela bolestí. Poprvé v kariéře mi v závodu dokonce fandili i trenéři dalších zemí."

Vytáhlá Slovinka si bolestivě narazila bok a žebra. "Myslela jsem, že je konec. Nemohla jsem dýchat, hýbat se, ani chodit. Ale moje vnitřní touha byla strašně silná. Druhá část mého já mi říkala, že musím i tak závodit," líčila Majdičová, která na předchozích hrách v Salt Lake City a Turíně skončila bez medaile.

Na stadion dojela schoulená jen s pomocí členů realizačního slovinského týmu. Rozhodčí jí pak udělili výjimku, že mohla po ošetření vyběhnout až jako poslední ze všech závodnic, byť její jméno ve startovní listině figurovalo na třetí pozici. Třicetiletá lyžařka během závodu trpěla, po kvalifikaci se zhroutila v cíli, sténala a plakala. Po čtvrtfinále i semifinále hned po dojezdu padla do rukou lékařům. Po finále už jako bronzová medailistka. Slovinsko tak oslavuje svoji hrdinku, díky níž se země dočkala první individuální medaile ze zimní olympiády po 16 letech.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články