Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
ČEZ Extraliga 2023/2024

Březina: Zženštilost mezi krasobruslaře nepatří, tance na ledě už máme

Praha – Český reprezentant Michal Březina je jedním z úspěšných krasobruslařů, kteří se rázně vložili do diskuze o osudu kanadského závodníka Jonnyho Weira. Ten totiž zástupce mužského krasobruslení pobuřuje svým zženštilým projevem při závodech. Podle mnohých prý svými gesty i choreografií mužské krasobruslení znehodnocuje a zavdává příčiny ke stereotypním soudům ze strany diváků. Také Březina soudí, že mužské závodění by se nemělo přibližovat ženskému, nýbrž pokračovat v tradici uměleckých projevů legendárních mužských závodníků Alexeje Jagudina nebo Briana Orsera.

"Disciplínu tance na ledě máme, to mužské bruslení by se mělo spíše ubírat tím směrem, jako byl Jagudin nebo Brian Orser, kteří uměli jak předvést hudbu v mužském stylu, tak i ty těžké skoky," poznamenal Březina, podle něhož je ladnost a důraz na předvedení oproti skokům spíše doménou ženského krasobruslení. Podobný názor jako český reprezentant má například americký vítěz z Vancouveru Evan Lysáček nebo bývalý mistr světa dvojic René Novotný.

Kritická slova Březiny byla slyšet také po jeho letošním olympijském vystoupení v krátkém programu. Devatenáctiletý Březina při olympijském debutu předvedl kvalitní výkon, bez větších problémů skočil trojitého axela, trojitého lutze i kombinace trojitého flipa s toeloopem. Radostnými gesty své představení přímo na ledě oslavil a také diváci jej vyprovodili aplausem. Březinu pak viditelně rozladilo hodnocení rozhodčích, kteří mu udělili 78,80 bodu a zařadili ho tím na průběžné deváté místo.

Je nám líto, video expirovalo.
Rozhovor s Michalem Březinou

"Krátký program na mistrovství byl srovnatelný s olympijským"

O poznání lepší náladu měl Březina po turínském šampionátu, kde skončil čtvrtý. Předvedl vystoupení ve velkém stylu s vysokými trojitými axely a jediným drobným zaváháním, když se při flipu v kombinaci dotkl rukou ledu. "Na mistrovství světa, myslím si, to hodnocení bylo tak, jak mělo být. Na olympiádě jsem ale byl nespokojený po krátkém programu, protože ten výkon měl minimálně hodnotu toho, co jsem zajel na mistrovství. To je však už minulostí a přešlo to," uvedl Březina.

V současnosti nejúspěšnější český krasobruslař se jako čtvrtý muž z posledního mistrovství světa v Turíně v nejbližších dnech zúčastní seriálu exhibic, které již tradičně pořádá Jevgenij Pljuščenko. Česko-slovenská ledová show postupně zavítá do Bratislavy, Košic, Ostravy, Karlových Varů a Prahy. Začíná 12. dubna a vyvrcholí pražským představením 18. dubna.

Hlavní zprávy

Nejčtenější články