Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Bratři Lingerové obhájili olympijské zlato ve dvojicích na saních

Whistler (Kanada) - Rakouští bratři Andreas a Wolfgang Lingerové obhájili na dráze ve Whistleru v soutěži sáňkařských dvojic olympijské zlato z Turína. Osmadvacetiletý Andreas a rok mladší Wolfgang zajeli v obou soutěžních jízdách nejrychlejší časy a získali pro Rakousko první zlato ve Vancouveru. Druzí s odstupem 264 tisícin sekundy skončili Andris a Juris Šicsovi z Lotyšska, třetí byli olympijští vítězové ze Salt Lake City Němci Patric Leitner a Alexander Resch. Čeští debutanti Luboš Jíra s Matějem Kvíčalou nakonec skončili osmnáctí. Bližší informace najdete na serveru zoh.cz.

"Jsme šťastní, že to takhle dopadlo. Ale nesmíme zapomenout, co se už tento týden stalo, a že jsme před pár dny přemýšleli o tom, že jsou důležitější věci než setiny a tisíciny," uvedl vlajkonoš rakouské výpravy při slavnostním zahájení Andreas Linger s připomínkou pátečního úmrtí gruzínského sáňkaře Nodara Kumaritašviliho. Pro zkušenou německou dvojici Leitner, Resch byl dnešní závod poslední v kariéře. "A už nejedu ani metr. To bych fakt nervově nevydržel," uvedl brzy třiatřicetiletý Leitner, jenž se svým partnerem získal i šest titulů mistra světa.

Po první jízdě přitom byli čeští reprezentanti šestnáctí a mohli atakovat nejlepší patnáctku, což byl jejich cíl. Brzy po startu druhé jízdy však chybovali a klesli o dvě místa, na vítěze ztratili skoro dvě sekundy. Devatenáctiletému Jírovi tak nevyšla snaha o vyrovnání výkonu otce Luboše, jenž v roce 1988 v Calgary na předchozích hrách v Kanadě obsadil spolu s Petrem Urbanem třináctou pozici.

Okamžik hrůzy připravili v první jízdě divákům rakouští bratranci Tobias a Markus Schieglové, kteří měli potíže v nechvalně proslulé zatáčce číslo 16, v níž se zabil Gruzínec Nodar Kumaritašvili. Rakušané najeli do poslední zatáčky ve značné rychlosti podle všeho příliš vysoko, a když se pilot Tobias snažil dráhu saní vyrovnat, narazili do protilehlé strany koryta a na okamžik se ocitli ve vzduchu. Pětinásobní mistři světa naštěstí vyvázli z incidentu bez zranění, ale celkově skončili až osmí.

Výsledky závodu sáňkařů
zdroj: ČT24 autor: ČT24
Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články