Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Brady usiluje o nesmrtelnost, Eagles o první titul. 52. Super Bowl je tu

Stvrdí Tom Brady svůj odkaz coby nejlepší hráč historie NFL ziskem šestého prstenu? Nebo mu našlapaná defenziva Philadelphie neponechá manévrovací prostor a Eagles díky tomu poprvé získají trofej Vince Lombardiho? To jsou dvě z mnoha otázek, které zajímají fanoušky amerického fotbalu po celém světě. Po dvou týdnech debat nadešel čas na pořádnou akci. V pondělí nad ránem budeme znát jméno nového nebo staronového mistra NFL – Philadelphia Eagles nebo New England Patriots. 

Super Bowl LII v Minneapolis
zdroj: USA Today autor: Kirby Lee

Do finále, které letos hostí 70tisícový U.S. Bank Stadium v Minneapolis, se po právu probojovaly dva nejlepší týmy svých konferencí po základní části. V historii play-off NFL nebývalo příliš častým jevem, že se by se do největšího zápasu prodraly obě konferenční jedničky, nicméně v posledních pěti Super Bowlech se tak stalo hned třikrát.

Patriots v této sezoně opět dominovali konkurenčně slabší AFC s bilancí 13-3 a v play-off si doma poradili s Tennessee a díky obratu ve čtvrté čtvrtině i s houževnatými Jacksonville Jaguars.

Eagles po loňské záporné sezoně 7-9 prolétli NFC se 13 výhrami a 3 porážkami. V play-off ustáli drama s Atlantou a rozcupovali Minnesotu Vikings 38:7, která tak přišla o možnost sehrát Super Bowl v domácím prostředí.

Tým New England je obecně považován za favorita. Patriots se s Philadelphií o titul už jednou utkali. Bylo to v roce 2005 a Pats tehdejším vítězstvím dovršili veleúspěšnou etapu, kdy během 4 sezon třikrát triumfovali v Super Bowlu. To samé můžou zopakovat i letos a shodou okolností opět finálovým zápasem proti Eagles.

Hráči New England Patriots slaví postup do Super Bowlu
zdroj: USA Today Sports autor: Robert Deutsch

Patriots - vše při starém

Patriots prošli základní částí - s výjimkou nevýrazného úvodu sezony - bez výraznějšího zaškobrtnutí. Největší starosti si paradoxně způsobili sami, když při lednovém tréninku utrpěl quarterback Tom Brady po kolizi se spoluhráčem tržnou ránu na odhodové ruce. Fanoušci New England trnuli, nakolik to může ovlivnit jeho výkon v konferenčním finále s Jacksonville. Brady sám přiznal, že ho zranění limitovalo, ale nakonec právě on dotáhl svůj tým zpět Super Bowlu.

Tom Brady představuje v celém příběhu unikátní kapitolu. To on je tváří nejúspěšnější a nejstabilnější organizace NFL tohoto století. Letošní čísla to jen potvrzují. Naházel nejvíc yardů ze všech quarterbacků v lize (4577), zkompletoval přes 66 % svých pasů a zaznamenal 32 touchdownů.

Je nám líto, video expirovalo.
Brady s Patriots usiluje o rekordní šestý triumf v Super Bowlu

Defenziva Philadelphie na něj bude muset vyvinout enormní tlak během celého finále, ale hlavně ve čtvrté části, kdy se bude finále pravděpodobně lámat. Jsou to právě koncovky zápasů, ve kterých je Brady fenomenální, což dokázal nejen v konferenčním finále, ale třeba i v historickém comebacku loňského Super Bowlu.

Byť se nedávno vyrojily spekulace o tom, že vztahy v trojúhelníku Brady – trenér Bill Belichick - majitel Robert Kraft nejsou ideální, nic nenasvědčuje tomu, že by do Foxborough měl přijít výsledkový úpadek. V Super Bowlu jsou 40letý quarterback a 65letý stratég Patriots spolu už poosmé.

Tom Brady na tiskové konferenci
zdroj: Reuters autor: Kevin Lamarque

Jedná se o známé teritorium a po loňském fenomenálním obratu s Atlantou, kdy ve třetí čtvrtině prohrávali už o 25 bodů, se opravdu nemusí bát ničeho. V tomhle ohledu mají Brady a spol. rozhodně navrch. Vše jim hraje do karet. Třeba i fakt, že jeden z klíčových mužů útoku, tight end Rob Gronkowski, je zdravotně způsobilý a může k zápasu nastoupit.

A možný X faktor zápasu? Danny Amendola. Nedraftovaný wide receiver, který dokonce při počátečních snahách o zisk angažmá v NFL trénoval s Philadelphií, je prototypem hráče, kterého zkrátka ve velkých zápasech chcete mít na své straně. To dokázal dvěma chycenými touchdowny ve finále konference a také touchdownem v každém z přechozích dvou Super Bowlech, ve kterých nastoupil (a vyhrál). Je oblíbeným terčem Bradyho přihrávek a dokáže se vymanit i z velmi těsného krytí obranou.

Danny Amendola v zápase s Jacksonville
zdroj: Reuters autor: Greg M. Cooper

Eagles – mašina jede i bez Wentze

Spanilá jízda Philadelphie základní částí se mohla zadrhnout, když Eagles ve 14. týdnu při výhře nad Rams přišli o quarterbacka Carsona Wentze. Chlapík, který je v NFL druhým rokem, dokázal rozmontovat každou obranu (33 touchdownů ve 13 zápasech oproti Bradyho 32 za celou základní část) a jeho absence kvůli přetrženému zkříženému vazu měla v očích expertů připravit Eagles o šanci na Super Bowl.

Jenže náhradník Nick Foles prokázal ve zbytku základní části dost herní kvality, Philadelphia upravila svůj herní plán a Foles navrch přidává v play-off nadstandardní výkony. Málokdo čekal, že rozjetá mašina bude takto šlapat i s nečekanou výměnou strojvedoucích, ale je to tak. Otázkou teď je, jestli na to Foles dokáže navázat v Super Bowlu, kde mu oproti lídrovi Patriots budou chybět zkušenosti. Super Bowl, to je holt jiná kávička.

Nick Foles slaví se spoluhráči
zdroj: USA Today Sports autor: Geoff Burke

Folesovi by se mělo dostat významné pomoci od pevné defenzivy Eagles. Orli patřili k nejlépe bránícím týmům celé NFL. Jsou čtvrtí v povolených yardech na zápas (306,5) a nejlepší v běhové obraně a budou spoléhat na tlak čtveřice hráčů defenzivní linie, kteří by měli dostávat Bradyho do úzkých.

Základní poučka pro úspěch proti Patriots je známá: čím kratší dobu je Tom Brady na hřišti, tím větší šanci máte zápas vyhrát. O to by se mělo postarat duo silových running backů LeGarrette Blount – Jay Ajayi, kteří představují významnou pozemní sílu.

Brady je v Super Bowlu poosmé, v kapse už má pět výher. Šestá by z něj v jeho 40 letech učinila nesmrtelnou sportovní veličinu. Rozhodovat budou obrany, a jak to tak obvykle bývá, také chyby. Je na připravenosti a odolnosti Eagles, jestli dokážou síle a zkušenostem našlapaných Patriots v největším zápase sezony čelit.

Tipy redakce ctsport.cz:

Jiří Kalemba: 30:28 Eagles

Otakar Duben: 24:21 Eagles

Pavel Jahoda: 28:23 Patriots

Jan Hlaváč: 31:17 Patriots

Zdroj
ČT sport, cbssports.com, nfl.com

Hlavní zprávy

Nejčtenější články