Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Boulařka Sudová zahájila sezonu čtvrtým místem

Ruka – Velmi dobrým výsledkem zahájila sezonu česká akrobatická lyžařka Nikola Sudová, jež v paralelní jízdě v boulích na Světovém poháru ve Finsku obsadila čtvrté místo. Na sjezdovce, kde se před sedmi lety stala vicemistryní světa, prohrála v malém finále o bod s Japonkou Aiko Uemuraovou. Prvních sto bodů na konto si připsala americká vítězka Heather McPhieová.

Nikola Sudová
zdroj: ČT24

"Na to, co jsem předváděla dva dny v tréninku a v kvalifikaci, jak jsem se trápila, tak jsem s výsledkem dost spokojená," řekla Sudová. Sudová postoupila z páteční kvalifikace až jako devátá. "Nešly mi spodní skoky - salta a měla jsem ze všech svých jízd nejpomalejší čas. Byla jsem docela naštvaná," komentovala kvalifikaci. V sobotních vyřazovacích jízdách ale skákala lépe, porazila dvě soupeřky a prohrála až v semifinále s pozdější vítězkou.

O bronz se utkala s Uemuraovou a prohrála o bod. "Jela jsem trať, v které jsem ve finále ani jednou nebyla," řekla Sudová a celkově nebyla se svými jízdami spokojená. "Necítila jsem se v tom, měla jsem pocit, že to nejde," řekla Sudová.

Sudová před sezonou odložila poprvé ortézu ze zraněného kolena z ledna 2010, s nímž pak závodila na olympiádě ve Vancouveru, a vyhlásila útok na stupně vítězů. Dnes skončila třicetiletá boulařka z Jablonce těsně za nimi. Druhá Češka Tereza Vaculíková nedokončila kvalifikační jízdu.

Na sjezdovce Rukatunturi ukazoval teploměr minus 12 stupňů Celsia a povrch trati byl hodně ledový, což bylo náročné pro operované koleno Sudové. "Nahoře to bylo úplně skleněný. K tomu nepravidelné boule. Jeden z nejtěžších závodů, co jsem tu kdy jela," řekla boulařka. "Bez ortézy se mi ale jelo líp, zvládla jsem to v klidu," ujistila.

Při neúčasti olympijské šampionky a obhájkyně glóbu v SP Hannah Kearneyové, jež si v říjnu zlomila dvě žebra, vyhrála její krajanka McPhieová. Druhá skončila v závodě provázeném lehkým sněžením Kanaďanka Justine Dufourová-Lapointeová.

Prvním mužským vítězem v nové sezoně je obhájce celkového prvenství v seriálu Kanaďan Mikael Kingsbury.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články