Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
SP Brazílie

Bosák: Postup na ME je krásný, ale v českém fotbale je i hodně špatného

Praha – Fotbaloví reprezentanti slaví velký úspěch - postup na mistrovství Evropy. Na druhou stranu je český fotbal sužován hned několika vážnými kauzami. Komentátor České televize Jaromír Bosák neskrývá obavy, že vítězná nálada, která po výhře nad Lotyšskem a Nizozemskem v Česku zavládla, může zase rychle opadnout – pokud se nepříjemné záležitosti nebudou do budoucna efektivně řešit.

Je nám líto, video expirovalo.
Bosák o postupu na ME i fotbalových kauzách: FAČR není soukromá fabrika

"Postup na mistrovství Evropy je jedna věc – krásná, příjemná, voňavá. Na druhou stranu v českém fotbale je spousta věcí špatně – fungování Romana Berbra, vazby rozhodčích na některé lidi, asi není také dobře a košer, že předseda svazu je zároveň vlastníkem klubu, který chce hrát o špici tabulky. Pokud ten, kdo na ty věci upozorní, bude trestán jako škůdce fotbalu, může euforie, kterou reprezentanti dokázali vyvolat, rychle vyšumět," varoval v rozhovoru pro Sportovní zprávy Bosák.

Lidé ve vedení FAČR musejí podle Bosáka změnit pohled na věc. "Aby zodpovědní pochopili, že fotbal je takový fenomén, že lidi bude zajímat – a je úplně jedno, jestli je to kauza Limberský, nebo zda nastoupí Tomáš Rosický… Tím, že o tom lidé mluví, roste hodnota fotbalu. Lidé najednou mají potravu pro diskuzi. Je tu pořád ještě hodně práce, ale hýbe se to k lepšímu," řekl.

Jaromír Bosák:

"Jde o to, aby si celé vedení českého fotbalu uvědomilo, že to není soukromá fabrika. Abychom za pět osm let, až tu budeme znovu sedět, mohli povídat, jak nová česká reprezentace postupuje na další šampionát. Pokud nebude zdravé podhoubí, houba také nebude moc kvalitní."

"Kauza Limberský nebyla komunikována úplně ideálně. Na druhou stranu současné vedení tiskového odboru se snaží udělat maximum, aby zpřístupnili hráče, reprezentaci, její chod. Otázka je, aby byla vždy vůle na druhé straně v managementu a lidí, kteří rozhodují, k otevřenosti. Aby zavládly poměry, na které jsme zvyklí třeba v Anglii nebo v Německu, kde novinář je partnerem, nikoli nepřítelem," dodal Bosák.

Sám se o sobě několikrát dověděl, že je jedním z hlavních škůdců českého fotbalu. "Určitě to tak někteří funkcionáři fotbalového svazu cítí. Ale to, že máme i s dalšími kolegy jiný názor na věc, to je jen námět do diskuze. Pokud je můj názor špatný, ať mi ho vyvrátí," prohlásil.

Národní tým na tom není zle

Navzdory problémům českého fotbalu zůstává Bosák co se týče národního týmu a domácí ligové soutěže optimistou. "Ukazuje se, že česká liga pořád dokáže produkovat hodně dobré fotbalisty – ať je to Pavelka, Šural, Skalák – to jsou hráči, o které se dobré kluby budou prát. Česká liga i tím, že tři kluby postoupily do základních skupin Evropské ligy, ukazuje nárůst kvality klubů i hráčů. Nemusíme do budoucna koukat s černem před očima," prohlásil.

Na šampionátu ve Francii mohou Češi udělat díru do Evropy. Nahrává tomu i hrací systém. Díky tomu, že se hraje v šesti skupinách po čtyřech týmech, postoupí do vyřazovacích bojů i čtyři celky ze třetích míst. "Šance je velice reálná. Zvláště proto, že velká část reprezentantů bude, věřím, že i na jaře, hrát těžké zápasy Evropské ligy. Vůbec bych se toho nebál," uzavřel Bosák.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články