Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
BBV po 25 letech

Bortelová: Na šampionát jsme jely hlavně bránit, ale vždycky jsme vypadly z role

Praha - České basketbalistky na evropském šampionátu chtěly skončit do pátého místa a zůstat ve hře o olympijské hry v Riu. Jenže na turnaji se musely obejít bez nejlepší střelkyně Evy Vítečkové i pivotky Petry Kulichové. Obměněný tým se z úvodní vysoké porážky s Černou Horou jen těžko vzpamatovával a v osmifinálové fázi už dokázal porazit pouze Bělorusky trojkou Hanušové s klaksonem. Výsledná 11. příčka je nejhorším umístěním ženské reprezentace v historii ME. Česko uspělo alespoň v soupeření o pořadatelství příštího mistrovství Evropy, které bude za dva roky hostit Praha a Hradec Králové.

Překvapivým vítězem mistrovství se poprvé v historii stalo Srbsko. "Během celého šampionátu Srbky potvrzovaly, že jsou aspirantem na medaile, byť zlato asi nikdo nečekal," myslí si reprezentační rozehrávačka Veronika Bortelová. "Osobně jsem byl překvapený hlavně tím, jak Srbky dokázaly celý zápas přesně plnit pokyny trenérky. Měly za úkol zdvojovat vysoké hráčky Francie, a to splnily naprosto dokonale," dodává sekretář České basketbalové federace Michal Konečný.

Naopak pro český výběr skončilo mistrovství rozčarováním, neúčast ve čtvrtfinále je jednoznačným neúspěchem. "Do nároďáku jsem se vracela po dvouleté pauze, takže jsem se hodně těšila. Pro celý tým je to velké zklamání, protože postup do play-off byl naším cílem. Bohužel rozhodl ten nepovedený zápas s Řeckem, pak už se s tím nedalo příliš dělat," konstatuje Bortelová.

Reprezentaci v klíčových chvílích opakovaně srážely výpadky v obraně. "Paradoxně jsme na mistrovství jely s tím, že budeme bránící tým. Dá se ale říct, že v útoku za celou dobu problém nebyl, naopak jsme v důležitých momentech vždycky vypadly z role v defenzivě. Je to škoda, protože jsme myslely na lepší výsledek," dodává Bortelová.

Je nám líto, video expirovalo.
Bortelová po ME: V důležitých chvílích jsme selhaly v obraně

Na celém mistrovství Bortelovou ale nejvíc zklamal nezájem fanoušků. "Už haly byly řekněme zvláštní, podle mého neodpovídaly tomu, na co jsme zvyklé z Evropy. Ale diváci, to byl totální propadák. V základní skupině se nenaplnila hala, ani když hrály domácí Rumunky. A když jsme hráli první zápas v Maďarsku proti Běloruskám, tak v hale nebyl kromě pořadatelů vůbec nikdo. Jinak ale po organizační stránce to bylo v Maďarsku o dost lepší," konstatuje Bortelová.

Vedení basketbalové federace uvažuje o tom, že by za dva roky na domácím šampionátu mohla reprezentaci posílit Američanka Kia Vaughnová, nejužitečnější hráčka letošního euroligového Final Four. "Stavím se k tomu spíš negativně, pokud za reprezentaci hrají naturalizované cizinky, tak už to ztrácí punc národního týmu. Ale na druhou stranu je to v dnešní době trend a hrát si na nějakou hrdost, že to bez toho jde, když tomu tak evidentně není, je nesmysl. Musíme v tom asi držet krok, a proto se nedivím, že vedení uvažuje tímto směrem," uzavírá Bortelová.

Hlavní zprávy

Nejčtenější články