Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
EP Benátky nad Jizerou

Boleslavská fotbalová akademie roste, FAČR chce více takových

Praha - Pobláznit děti fotbalem v klubových akademiích má v plánu Fotbalová asociace ČR v čele s předsedou Miroslavem Peltou během příštích několika let a tím zajistit dostatečný přísun talentů pro nejvyšší soutěž i reprezentaci. Inspirací pro "začátečníky" může být příklad Mladé Boleslavi, kde se mládeži věnují intenzivněji už od roku 2003.

Je nám líto, video expirovalo.
Boleslavský klub chce těžit z odchovanců fotbalové akademie

"V roce 2001 byl po našem příchodu do klubu prioritní cíl získat hráče nejen z hostování, jak bylo zvykem. Od roku 2003 jsme zahájili projekt Fotbalové a basketbalové akademie při městě Mladá Boleslav. Vyčlenila se proto IX. základní škola Pastelka. Příští rok skončí první cyklus dětí, které jsou teď v osmé třídě. Během příštích dvou let to bude vypadat tak, jak si představuje FAČR," uvedl ředitel klubu Josef Dufek.

V Boleslavi je teď celkem pět fotbalových ploch, z toho tři (dvě travnaté a jedno s umělým povrchem) přímo u stadionu. Využívají je hráči přípravky, žáků, dorostu, juniorky i prvního mužstva. Další dvě nová hřiště se budují v bezprostřední blízkosti školy Pastelka. Management klubu chce pro děti angažovat více profesionálních trenérů, vychovatelů i lékařů a fyzioterapetů.

Mezi současné odchovance Boleslavi už patří Jan Kysela, Jan Bořil nebo Ondřej Zahustel, kteří jsou v kádru A mužstva. Od sedmi let hraje v Boleslavi útočné eso Jan Chramosta, který dojížděl z dvaceti kilometrů vzdálených Benátek nad Jizerou. "Odchovanci mají ke klubu srdečnější vztah, už teď tady máme řadu mladých hráčů a věřím, že pro něj udělají v budoucnu maximum," myslí si trenér Středočechů Karel Jarolím.

Celorepublikový projekt

Podpora směrem od města je v Boleslavi důležitá. Trvá už pár desítek let. Významným partnerem, bez kterého by se výchova talentů neobešla, je však tamní automobilka. "Nechceme vychovávat jen sportovce, ale i dobré lidi. Samozřejmě i jako možnost personálního zdroje pro automobilku. Je to největší firma v republice i s odbory, kde jsou její zaměstnanci. Právě jejich děti chodí do naší akademie," uvedl Dufek.

Fotbalová asociace v současnosti připravuje projekt fotbalových akademií po celé zemi. "V létě 2015 bychom to chtěli spustit. Máme rok a půl na to, vše připravit. Pokud jde o financování, jedním ze zdrojů by mohla být podpora od ČOV, jenž podepsal dohodu se sázkovou kanceláří. Maximální počet by měl být šestnáct až osmnáct pro prvoligové týmy, aby byla ochranná doba pro dva sestupující do druhé ligy," komentoval myšlenku technický manažer FAČR Dušan Fitzel.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články