Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Boje o nominační kritéria pro olympiádu vrcholí

Praha - Už pouze pět dnů zbývá českým sportovcům k plnění kritérií pro účast na zimní olympijské hry. Posledním dnem k vybojování letenky do Vancouveru bude neděle a do té doby je stále ještě několik otazníků k rozřešení. Český olympijský výbor (ČOV) schválí nominaci příští středu, v současnosti "pracuje" s 90 sportovci.

"S číslem devadesát pracujeme z hlediska logistického," řekl místopředseda ČOV pro sport František Dvořák měsíc před zahájením olympiády. Podle jeho slov se číslo stále vyvíjí a posledních pět dnů může ještě hodně věcí na velikosti výpravy změnit.

Jasněji bude v pondělí 18. ledna, kdy musí sportovní svazy odevzdat na ČOV nominace. V úterý pak zasedne výkonný výbor ČOV, který na středečním plenárním zasedání předloží ke schválení český tým.

Teplé počasí? Není důvod k panice, tvrdí Dvořák

Ani za týden ale nemusí být nominace konečná. Třeba sjezdaři mají díky FIS konečné "kvótování" pro národní svazy až 25. ledna. To znamená, že třeba Češi mají aktuálně sedm míst, ale teoreticky by mohli dostat ještě jedno dvě navíc. "Pan předseda Jirásek dostane mandát po plénu někoho doplnit nebo i vyřadit," řekl Dvořák.



Měsíc pořed začátkem olympiády je ve Vancouveru spíše jarní počasí - 10 stupňů a prší. Pořadatelé jsou ale klidní. Podle nich zatím není důvod k panice. Klidní jsou i na ČOV. "Žádné poplašné zprávy jsme od organizačního výboru nedostali. Víme, že i v minulosti takovéto výkyvy byly běžné," řekl Dvořák. "Normální sněhová pokrývka odtává rychleji, ale v Kanadě upraví svahy a tratě. Je spousta přípravků na zpevnění, takže není potřeba se obávat," dodal.

Zdroj
ČT24, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články