Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
ČEZ Extraliga 2023/2024

BLOG: Vrba a Sparta? Možné spojení, které skrývá celou řadu plusů a minusů

Podobně jako na podzim ta zpráva spustila povyk mezi fanoušky i novináři – Sparta zase jedná s Pavlem Vrbou. Až na pár výjimek prakticky všichni tento nápad odsuzují. Žurnalisté píší, že by to byla chyba, příznivci vyhrožují, že jim přeteče trpělivost se sparťanským vedením. Jenže situace rozhodně není černobílá a potenciální angažmá bývalého kouče reprezentace či Plzně na Letné nelze považovat jen za úlet. Postavme si tedy vedle sebe všechna pro a proti.

Pavel Vrba
zdroj: REUTERS/ autor: Kai Pfaffenbach

Proti: Příliš brzké odstřelení Holoubka

Sparta na jaře odehrála jen čtyři utkání a výměna trenérů může být ukvapenou reakcí. David Holoubek už prokázal, že má obrovský talent. Navíc se rychle stal oblíbencem fanoušků a díky svému vstřícnému vystupování si získal i novináře.

Na druhou stranu jdou ale z letenské kabiny zvěsti o tom, že někteří, především zkušenější hráči, Holoubka úplně neberou. Předchozí trenér Zdeněk Ščasný byl, na rozdíl od fanoušků, u staršího jádra kabiny Sparty oblíbený a měl respekt. Současnému sparťanskému trenérovi naopak chybí zkušenosti a velké jméno, a to některé hvězdy těžce koušou.

To, o čem bývalý sparťani mluví nahlas (Novotný, Zelenka), to si podle všeho někteří současní hráči myslí potichu. Holoubek s nimi sice může bojovat, ale jen velmi složitě si lze představit, že by to mohlo vést k hernímu vzedmutí Sparty.

Navíc se klidně může stát, že pokud Holoubek dotrénuje jaro, bude mít na konci sezony proti sobě i fanoušky. Ještě pár zápasů podobných těm ze začátku jara a netradičně velká trpělivost fandů skončí. Potenciální návrat Holoubka do Sparty by pak byl hodně složitý.

V této sezoně Sparta podle většiny lidí ztratila naději na titul. Pokud si tohle na Letné přiznají a zároveň opravdu přemýšlejí nad výměnou trenéra, není důvod čekat na léto. Teď je ta správná chvíle. Nový kouč by mohl mužstvo stmelit, vtisknout mu svůj obraz hry a v létě s ním už suverénně nastartovat ligu i evropské poháry. Navíc u toho může být i Holoubek, ať už v roli asistenta, anebo kouče na zkušené (třeba ve Vlašimi), se kterým na Letné budou stále počítat. Nechat si tohoto Holoubka uletět by každopádně byla velká chyba sportovního úseku.

Pro: Vrba by Spartě mohl vtisknout atraktivní a účinný herní styl

Na podzim se zdálo, že trenér Holoubek dokáže postavit základ sparťanského úspěchu na pevné obraně, jenže tahle myšlenka se teď hroutí. Všichni tři stopeři letenských hrají špatně, nefunguje mezi nimi chemie, nekomunikují spolu a svými chybami Spartu pravidelně potápějí. K tomu si přidejte na jaře velmi nejistého brankáře Koubka a máte jasno, že defenziva tenhle tým nepotáhne.

Směrem dopředu je to ale také bída. V Jablonci sice Sparta několikrát předvedla zajímavé náznaky, ale ke smrtícímu útoku má zatím velmi daleko. Tvořiví hráči posledních let jsou pryč a nová sparťanská garda je zastoupit nedokáže. I proto jste si při utkání na severu Čech mohli všimnout, jak hluboko se pro míče stahoval David Lafata a jak často se kvůli nedostatku jiných možností rozhodl ke střele, často z tak složité pozice, že neměla šanci na úspěch.

Hráči jako Sáček, Čermák nebo Konaté mají nesporně obrovskou technickou kvalitu a potenciál být jednou oporami (nejen) Sparty. Tahovější hráči jako Karavaev nebo Nestor by je pak mohli příhodně doplnit. Jenže k tomu je zapotřebí dokonale funkční a natrénovaný systém hry, který Sparta nemá nebo neumí předvést při zápase.

Není pochyb o tom, že právě na tomto prvku by se Pavel Vrba s týmem snažil zapracovat. Zkušenosti v tomto ohledu hrají zásadní roli a Vrba většinou dokázal tým naučit hrát přesně podle svých představ. Jeho systém, stojící na rychlých křídelních hráčích (Šural, Nestor, Hybš) a středopolaři, který rozdává finální přihrávky (Čermák), by ve Spartě mohl a měl fungovat.

Proti: Vrba je spjatý s Plzní

Tohle je argument emocí, ne rozumu. Pavel Vrba je široko daleko nejlepší český trenér poslední dekády a není důvod, aby se ho nejlepší klub české historie bál angažovat. Úspěch se logicky přitahuje. Vrba by navíc nebyl prvním ani posledním koučem, který by nejdřív Spartu trápil jako soupeř a pak by se ji pokusil vést k úspěchu.

Ze svého plzeňského angažmá také Vrba nemá žádný škraloup v chování vůči Spartě. Když vezmete v úvahu, že v současném kádru letenských je Tiémoko Konaté, který na podzim předvedl to, co předvedl, je ve srovnání s ním Vrba "kádrově" zcela čistý. V reprezentaci navíc neměl se sparťany žádný problém a hru na nich naopak často stavěl.

Proti: Vrba je arogantní

Před dvěma lety Vrbu národ miloval, teď je z něj otloukánek. Přispělo k tomu takticky nezvládnuté EURO, ale možná ještě víc trenérovo arogantní a sebestředné vystupování při rozhovorech a na tiskových konferencích. Závěrečnou pachuť pak zanechal jeho odchod do Ruska chvíli po té, co předseda Pelta prohlásil, že s ním dál počítá u reprezentace.

Pokud sparťanští fandové tvrdí, že Vrbu nechtějí kvůli jeho arogantnímu chování, nedá se proti tomu nic moc namítat. Nicméně novináři věděli, že takový byl už při angažmá v Plzni a mám pocit, že tehdy ho tak z běžných fandů vnímal málokdo. Čím to? Podle mě naprosto diametrálně odlišným fungováním PR oddělení v Plzni a u reprezentace. Zatímco ve Viktorii dokázali trenéra usměrnit a přibrzdit, občas také šikovně pracovat s žurnalisty, u reprezentace mu zodpovědní lidé nechali volné působiště a skončilo to třeba legendární tiskovkou o Davidu Limberském.

Vrátit dnes Vrbovi bývalou image sympatického chlapíka, který ještě navrch rozumí fotbalu, by bylo složité. Nicméně nepochybuji o tom, že sparťanská PR parta by se o to pokoušela a snad by se jí to i povedlo. Oddělení vedené Ondřejem Kasíkem má totiž mnohem blíž k tomu, jak spolehlivě to fungovalo za Vrby v Plzni, než jak rozpačitě to chodívalo za Vrby v národním týmu.

Pro: Vrba ještě neřekl poslední slovo

Ohledně Vrby to teď stojí jasně. Buď ho Sparta angažuje a bude doufat, že jeho kouzlo zafunguje. Anebo si ho nechá ujít a on dřív nebo později v jiném prvoligovém klubu znovu letenským zatopí. Kromě závěrečných dvou zápasů na EURU nemá Vrba ve svém životopise výraznější výkonnostní škraloup a je zřejmé, že jeho kariéra zdaleka není u konce.

Proti: Jsou i další kvalitní trenéři

Pokud přistoupíme na myšlenku, že David Holoubek nebude v příští sezoně trenérem Sparty, kdo by jím kromě Vrby mohl být? Napadají mě tři varianty, které se mohou blížit tomu, jak přínosný by ve sparťanské kabině byl bývalý kouč národního celku. Tito trenéři by byli pro letenské fanoušky výrazně menším alergenem než Vrba a mohli by tak nejspíš pracovat i pod menším tlakem.

První je Bohumil Páník. Trenér, o kterém se ve spojitosti s velkými kluby vůbec nemluví, ale který zároveň prokázal, že dokáže z nesrovnatelně horšího kádru, než má Sparta, dostat excelentní výkony. Samozřejmě stále hrozí, že se ukáže, že Páník není kouč pro velkoklub. Svými výkony se Zlínem si ale jednoznačně řekl o mnohem prestižnější angažmá a Sparta by mohla být ta správná volba.

Druhou variantou je Martin Hašek. Jednou už to ve Spartě zkoušel a nedopadlo to slavně. Jenže teď má mnohem víc zkušeností, z Vlašimi na něj jdou velmi pozitivní ohlasy a navíc z tamního angažmá zná mnoho mladých sparťanských talentů. K tomu si přidejte, že je sám srdcem sparťan, což by mu mělo oproti dalším adeptům pomoct. V mých očích je Martin Hašek takovou zkušenější verzí Davida Holoubka a zasloužil by si na Letné druhou šanci.

Třetí alternativou je slovenský kouč Adrián Gula. S Trenčínem postoupil do nejvyšší soutěže a vybudoval kádr, který po jeho odchodu dvakrát vyhrál ligu. Letos vede se Žilinou tabulku Fortuna ligy o 13 bodů a jeho tým nasázel v 21 zápasech parádních 59 gólů. Ze Žiliny se ale Gulovi nechce a s týmem rozhodně hodlá dokončit mistrovskou sezonu. Sparta by si s ním tedy mohla plácnout nejdřív v létě.

Pro: Vrba by si to mohl ve Spartě srovnat

Už v Plzni čelil Vrba různým tlakům od hráčů i vedení, ale všemu dokázal čelit. Když to srovnáte s fungováním jeho následovníků, kteří se dřív nebo později vždy dostali do sporu s hráči nebo vedením, je Vrbovo fungování ve Viktorii ještě obdivuhodnější.

A teď se podívejte na Spartu. Realizační tým áčka je tak široký, že by na Letné kvůli němu pomalu potřebovali rozšířit lavičku. Hráči mají nejspíš problém s respektováním trenéra a do médií mluví o tom, že vlastně neví, kdo je koučuje. Navíc se Spartě dlouhodobě nedaří na přestupovém trhu. S ničím z toho David Holoubek momentálně nemůže hnout, jeho pozice na to není dostatečně silná.

Zato Pavel Vrba má potenciál tyto problémy vyřešit. Je slušná šance, že by si do práce nedal od nikoho "kecat", respekt hráčů by měl od první minuty a jeho přestupová politika v Plzni mu také povětšinou vycházela. Jestli má někdo ve sportovním úseku Sparty udělat pořádek, Vrba může být tím člověkem.

Sečteno podtrženo

Pavel Vrba by byl na post sparťanského trenéra bezpochyby kontroverzní volbou. V tomto soupisu jsem se nesnažil vás přesvědčit o tom, že angažování Vrby je jedinou správnou variantou. Pokud by k tomu ale vážně došlo, je slušná šance, že to pro Spartu bude trefa do černého a byla by škoda, kdyby z Vrbova působení na Letné sešlo jen kvůli tomu, že by se sparťanští šéfové zalekli reakce veřejnosti.

Hlavní zprávy

Nejčtenější články