Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
FC Zbrojovka Brno - AC Sparta Praha B

BLOG: Srbské basketbalové rozjímání

"Čekáme na hrdinu, on nepřichází…" praví se v kultovním Hřmění divadla Sklep. To samé zatím platí o pověstných srbských basketbalových fanaticích. Možná je to tím začátkem prázdnin, nebo faktem, že Srbové už mají naplánovanou předolympijskou přípravu, takže kvalifikační turnaj berou jako formalitu, ale tribuny Kombank Areny se rozhodně neotřásají pod náporem skalních fans v dresech s orlem a šálách s trikolórou.

Jiří Kalemba
zdroj: ČT

Když naše novinářská výprava odjížděla do Bělehradu, byla právě atmosféra zápasů jedním z očekávaných bodů připravovaných témat. Srbové basketbal milují, cestou do haly minete několik venkovních hřišť. Historicky patří k nejúspěšnějším zemím v celém basketbalovém světě. Navíc někteří z nás zažili atmosféru evropského šampionátu v házené, který Srbové pořádali v roce 2012 - velký rachot. Každoročně taky sledujeme našlapané ochozy bělehradských hal při euroligových zápasech. Tak proč zatím sakra poloprázdné tribuny připomínají spíš kulisu přípravných zápasů NBA?

"Možná základní skupinu brali jako jasnou záležitost. Přece jen týmy jako Portoriko a Angola nepatří asi podle mínění diváků k těm nejatraktivnějším. Myslím, že na semifinále se to změní," nabízí možné vysvětlení český pivot Jan Veselý. Právě on z energie tribun při svém působení v bělehradském Partizanu těžil hodně. "Honza je tady jako doma, lidé ho mají rádi. Myslím, že i on bude lákadlem, že na páteční semifinále dorazí plná hala a bude to bouřlivější," předjímá křídelník Lukáš Palyza.

Podívejte se na atmosféru, kterou umějí vytvořit fanoušci Crvené Zvezdy :

Nutno podotknout, že ani srbští basketbalisté zatím nedávají divákům příliš důvodů k tomu se u vchodu do arény přetlačovat v tisícových zástupech. I vicemistři světa totiž působí po dlouhé sezoně unaveně. Někteří z nich odehráli v národních a evropských soutěžích přes 60 zápasů a pak hned naskočili do reprezentační přípravy. To se bez potřebné regenerace musí někde projevit. Když si o třídu horší Angolané ve středečním zápase pod košem doskočili třikrát za sebou vlastní střelu, ozýval se z tribun mix mírného pískání a bučení. Není to zkrátka ono.

Ale dvě věci se Srbům před klíčovým pátečním soubojem upřít nedají: kvalita soupisky a chuť v národním dresu před vlastními fanoušky předvádět maximální výkony. "Naši fanoušci zápasy hodně prožívají. Srbové basketbal milují. Je to pro ně velmi emotivní. My chceme každopádně postoupit do Ria, a udělat jim tak radost," vysvětluje propojení národního týmu s diváky Bogdan Bogdanovič, spoluhráč Jana Veselého z Fenerbahce a jeden z nejlepších křídelníků Evropy.

Tomáš Satoranský tvrdí, že semifinále bude i otázkou aktuálního rozpoložení týmů v konkrétním dni. Ten český bude muset předvést maximálně koncentrovaný výkon.

A snad se naplní i pokračování sklepácké citace z úvodu článku: "… a druhá část je jen o něm." Pokud to tak bude, atmosféře zatím dost nevýrazného turnaje (herně i divácky) to jen prospěje. Jaký vliv to bude mít na český tým, to se dozvíme v pátek po deváté hodině večer.

Hlavní zprávy

Nejčtenější články