BLOG: Co na Jana Hirta čeká v kazašské Astaně

Česká silniční cyklistika zažívá nejdůležitější přestup od doby, kdy Leopold König zamířil do Teamu Sky (2014). Co čeká na Jana Hirta v kazašské Astaně? Poměrně velká příležitost na to stát se jedním z klíčových lídrů pro třítýdenní závody.

Jan Hirt
zdroj: ČTK/imago sportfotodienst autor: ANTON GEISSER

Jsou tomu tři roky, kdy Leopold König opustil prokontinentální okruh a postoupil o úroveň výš. Po šestadvacetiletém Königovi tehdy sáhlo Sky, v jehož černých dresech dosáhl na jaře 2015 svého nejlepšího umístění na třítýdenním závodu, když skončil šestý na Giro d'Italia. Dva měsíce na to pak slavil na Elysejských polích vítězství Chrise Frooma na Tour de France.

Nyní čeká přestup do WorldTour dalšího českého jezdce. Podobností mezi Königem a Janem Hirtem je přitom vícero. Oba strávili dlouhé roky v prokontinentálních týmech – první v Teamu NetApp–Endura, druhý v CCC Sprandi Polkowice. Svůj přesun mezi elitu dlouho odkládali, respektive k němu nedošlo dříve, než pár měsíců před jejich 27. narozeninami.

Oba také mají podobný styl závodění, který staví spíše na vyrovnanosti výkonů než na explozivních útocích, ze kterých se tají dech a které motají hlavu fanouškům cyklistiky. Je to právě tato "závodnická stabilita", z níž na Grand Tours v minulosti těžil König a která jeho reprezentačního kolegu vynesla až na překvapivou dvanáctou příčku letošního Gira.

Na počátku třetího týdne závodu byl přitom Hirt osmnáctý a ztrácel bezmála dvacet minut (+19:45). V Miláně po závěrečné etapě to ale bylo už dvanácté místo a jen o minutu větší ztráta (+20:49), na níž se podepsalo i čtyřminutové manko z časovky. Právě v časovkách je mezi českými jezdci asi největší rozdíl – zatímco König v nich exceluje, Hirt výrazně ztrácí.

Český debutant na Grand Tour zaujal natolik, že i šéfredaktor nejprestižnějšího tištěného periodika o silniční cyklistice, magazínu Rouleur, na Twitteru prohlásil, že kdyby Giro mělo ještě jeden týden, Jan Hirt by jej snad dokonce vyhrál. Šlo o zřetelnou hyperbolu, která ale naznačuje, jaké jméno si český jezdec dokázal v Itálii vydobýt.

Ilustrační foto

Hirt přichází do týmu s nejistým lídrem

Nyní je před Hirtem další kapitola jeho kariéry a nový tým, který si prochází podstatnými změnami. Pryč je Vincenzo Nibali, na jaře tragicky zahynul Michele Scarponi a na odchodu je – pokud se dá věřit italským médiím – i Fabio Aru. Sedmadvacetiletá hvězda ze Sardinie má nápadníky v podobě týmů UAE Team Emirates a Trek–Segafredo. 

Stáj ze Spojených arabských emirátů postrádá po odchodu Louise Meintjese, který se vrátil do Dimension Data, lídra na celkové pořadí pro velké akce a láká Arua na pohádkovou smlouvu. Navíc jde o tým s velkou italskou základnou, na což byl Aru zvyklý už z Astany. Americká stáj Trek zase hledá nástupce za Alberta Contadora, který ukončil kariéru.

Ať už se Aru rozhodne pro "peníze" nebo pro "novou výzvu", zdá se pravděpodobné, že jej v Astaně příští rok neuvidíme. To otevírá velké možnosti pro českého nováčka v týmu – Astana má pro sezonu 2018 podepsané pouze Jakoba Fuglsanga a Miguela Ángela Lópeze, jejichž úrovni se Hirt postupně blíží. 

Fuglsang po několika nevýrazných letech, kdy hlídal záda lepším závodníkům, zazářil na Critériu du Dauphiné. Na Tour de France už to ale zdaleka tak dobré nebylo a dvaatřicetiletý dánský jezdec nakonec ze zdravotních důvodů odstoupil. Někdejší pomocník Vincenza Nibaliho se vrátil na kritériu v Herningu, kde si ale zlomil klíční kost a čeká ho další pauza.

Se zdravím má potíže i třiadvacetiletý López, který patří k největším kolumbijským talentům. Poté, co v roce 2016 vyhrál Tour de Suisse (Hirt ve stejném závodě skončil 44.), ho ale stíhá jedna potíž za druhou – odstoupil z Vuelty, před zimní pauzou si v tréninku zlomil holeň, aby si nakonec při obhajobě švýcarského vítězství zlomil palec a zahlásil další DNF.

Michal Schlegel a Jan Hirt
zdroj: Facebook.com/SchlegelMichal

Astana v přestavbě

Oba se nyní stanou Hirtovými týmovými kolegy. Pokud se šéfovi kazašské stáje Alexanderu Vinokurovovi nepodaří přivést další hvězdu, půjde o dost odlišnou Astanu, než jakou jsme dosud sledovali. Pro českého jezdce to může být jen dobře – dostane potřebný prostor, což se Königovi v britském Sky příliš nepodařilo. 

Českého fanouška na druhou stranu musí nutně strašit příběh Hirtova předchůdce v bleděmodrém dresu, kterého tlak na výsledky "semlel" a na Astanu nemá dobré vzpomínky. Roman Kreuziger v roce 2012 vyhrál na Giro d'Italia etapu, pro tým ale bylo jeho patnácté místo v celkovém pořadí zklamáním a Kreuziger po sezoně rád odešel do dánského Saxa.

Doufejme, že Hirtovy zkušenosti z kazašského týmu budou odlišné a o několik stupňů pozitivnější. Výchozí pozici má dobrou – ačkoliv v Astaně nebude mít na rozdíl od CCC žádného krajana (v polském týmu to občas vypadalo jako česká kolonie), dorozumívacím jazykem tu bude italština, kterou Hirt zná z působení v amatérském italském týmu.

Přichází navíc do týmu, který je v přestavbě a který se, tak jako v minulosti, nemůže spoléhat na služby velkých hvězd. Jako by Hirt přestoupil v ideálním momentu, kdy se rodí nová éra fungování stáje. Rodák z Třebíče má před sebou velkou šanci dosáhnout úspěchů, o kterých před několika lety pouze snil.

Je nám líto, video expirovalo.
Hirt bude jezdit mezi cyklistickou elitou za Astanu
Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články