Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
FC Viktoria Plzeň - FC Zlín

Björgenová vyhrála skiatlon a má druhé olympijské zlato

Whistler (Kanada) - Norská běžkyně na lyžích Marit Björgenová vyhrála dnešní skiatlon na 7,5 kilometru klasicky a 7,5 kilometru volně a získala na letošních olympijských hrách druhou zlatou medaili. Zároveň je první trojnásobnou medailistkou z Vancouveru. Druhá dnes dojela Švédka Anna Haagová a třetí skončila Justyna Kowalczyková z Polska. Nejlepší Češkou byla Kamila Rajdlová na 23. místě. Bližší informace najdete na webovém speciálu ČT zoh.cz.

Těžká trať pro klasický úsek nezvykle brzy roztrhala startovní pole. Velkou zásluhu na tom měla vítězná Björgenová, která ve středečním sprintu zlomila čekání na olympijské zlato z individuálního závodu, a mohla tak vyrazit do skiatlonu ve větší psychické pohodě.

Norská favoritka nasadila ostré tempo, kterému stačila jen šestice soupeřek. Už během úvodního kola odpadla v takřka jarním počasí s teplotou kolem deseti stupňů Celsia obhájkyně zlata z Turína Kristina Šmigunová-Vähiová z Estonska a ještě před divácky atraktivním přezouváním lyží ze závodu odstoupila. Na stadion dorazilo pohromadě sedm nejlepších běžkyň, za nimi se už vytvořila velká mezera.

Björgenová i při bruslení působila nejaktivnějším dojmem. Několikrát se pokusila o trhák a postupně se jí povedlo setřást všechny pronásledovatelky. Za posledním kopcem už bylo jasné, že jí druhé zlato z Vancouveru nikdo nevezme. V zatáčce do závěrečné rovinky překvapivě nastoupila Švédka Haagová, která si trochu nečekaně dojela pro stříbro. Nejdramatičtější byl souboj o třetí příčku, až cílová fotografie rozhodla o tom, že svou druhou medaili ve Vancouveru získala vedoucí žena Světového poháru Polka Kowalczyková. Na Norku Kristin Störmerovou-Steiraovou zbylo nevděčné čtvrté místo.

Rajdlová se dlouho držela v elitní dvacítce, nakonec však klesla na 23. pozici. I tak o dvě příčky vylepšila svůj výsledek z úvodní volné desítky. Eva Nývltová obsadila 51. místo, Ivanu Janečkovou nepustily do závodu zdravotní problémy.

Výsledky skiatlonu žen
zdroj: ČT24 autor: ČT24
Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články