Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Svět motorů

Bitva na ostří nožů o medaile i o postup na olympiádu začíná

London (Kanada) - Nejen o medaile se bude bojovat na mistrovství světa v krasobruslení, které ve středu začne v kanadském Londonu. Šampionát je totiž zároveň hlavní kvalifikací na olympijské hry v Soči 2014, pouze na něm je možné získat více účastnických míst pro jednu zemi. Dodatečná kvalifikace se uskuteční v září v Oberstdorfu, ale na té se bude rozdělovat jen po jednom místě pro země, které se nekvalifikují z MS. Přímé přenosy vysílá ČT sport a náš web. První nekomentované vysílání sledujte exkluzivně na našem webu dnes od 17:00, kdy soutěže odstartují krátkým programem sportovních dvojic. Muži přijdou na řadu ve 21:45.

Michal Březina
zdroj: ČTK/AP autor: Ivan Sekretarev

Minimálně o dvě místa na ZOH tak budou bojovat v aréně Budweiser Gardens s kapacitou 9 100 diváků i čeští muži. Po boku bronzového medailisty z lednového mistrovství Evropy Michala Březiny se pokusí napravit dojem z bídné sezony Tomáš Verner. Pro tři místa na olympiádě by musel součet jejich umístění činit maximálně 13, pro dva Čechy na hrách nesmí být vyšší než 28.

Březina, který na kontinentálním šampionátu protrhl sérii čtvrtých míst, se bude snažit přiblížit stupňům vítězů i v konkurenci domácího obhájce titulu Patricka Chana a silných Japonců. Březinovi mohou zvýšit sebevědomí výsledky z minulých světových šampionátů. Od přechodu z juniorů nebyl nikdy horší než šestý, z toho dvakrát čtvrtý. "Je pravda, že jsem dokázal, že patřím do světové špičky a že se se mnou musí počítat. Pořád ale platí, že to musím potvrdit," podotkl. Vyrovnal by se i s variantou, že by opět skončil čtvrtý. "Alespoň bych už věděl, co mám odpovídat," pousmál se.

Březina počítá se dvěma čtvernými salchowy

Česká jednička již pozvolna myslí i na příští, olympijskou sezonu, do které chce vstoupit s novými programy. V kanadském Londonu ale bude spoléhat na osvědčené jízdy z této sezony, které mu pomohly k medaili na ME. "Trénuji už i čtverného toeloopa, ale opět počítám s dvěma čtvernými salchowy. V tréninku se mi dařily, tak doufám, že to vyjde i v závodě," přál si Březina.

České krasobruslení čeká na 21. medaili z MS již 18 let. Naposledy se radovala z titulu na šampionátu v Birminghamu v roce 1995 sportovní dvojice Radka Kovaříková a René Novotný.

Kanadskému favoritovi Chanovi by měl ze zástupců starého kontinentu nejvíce šlapat na paty Španěl Javier Fernández, jenž na cestě k titulu mistra Evropy nasbíral bezmála 275 bodů. To je více, než měl Chan při loňském světovém titulu.

Vedle soutěže mužů bude mít Česká republika zastoupení už jen mezi tanečními páry, kde se představí Lucie Myslivečková s Neilem Brownem. V této kategorii se tradičně očekává souboj olympijských šampionů a úřadujících mistrů světa Tessy Virtueové a Scotta Moira s Američany Meryl Davisovou a Charliem Whitem.

Obhájci titulů z Nice 2012 a nejlepší česká umístění:

Muži: Patrick Chan (Kanada), ...6. Březina

Ženy: Carolina Kostnerová (Itálie)

Sportovní dvojice: Aliona Savchenková, Robin Szolkowy (Německo)

Taneční páry: Tessa Virtueová, Scott Moir (Kanada)

Na domácí půdě bude chtít kanadský pár vrátit dlouholetým rivalům porážky z posledního finále Grand Prix i z letošního mistrovství čtyř kontinentů. Po absenci na evropském šampionátu se na MS vrací nejlepší evropský pár Nathalie Péchalatová a Fabian Bourzat z Francie.

Velký návrat olympijské vítězky

Mezi ženami bude ostře sledovaný návrat olympijské vítězky Kim Ju-na. Korejská krasobruslařka, která vynechala celou minulou sezonu, se v prosinci ve velké formě představila na závodě v Dortmundu, kde získala přes 200 bodů. Titul obhajuje Italka Carolina Kostnerová, kterou se bude snažit sesadit z trůnu i mistryně světa z roku 2010 Mao Asadaová. Tato japonská krasobruslařka skončila na posledních dvou světových šampionátech až šestá, ale v této sezoně vyhrála finále Grand Prix i mistrovství čtyř kontinentů.

Soutěž sportovních dvojic nabídne další dějství bitvy Němců Aljony Savchenkové a Robina Szolkowého s Rusy Taťjanou Volosožarovou a Maximem Traňkovem. Na loňském mistrovství světa ještě vyhráli Savchenková se Szolkowým, ale na letošním ME měli navrch Rusové. Ti tak budou chtít po dvou stříbrných medailích usednout i na světový trůn.

Program MS:

Středa 13. března: 17:00 sportovní dvojice - krátký program, 21:45 muži - krátký program.

Čtvrtek 14. března: 16:30 ženy - krátký program, 23:15 taneční páry - krátký tanec.

Pátek 15. března: 17:45 sportovní dvojice - volné jízdy, 23:45 muži - volné jízdy.

Sobota 16. března: 20:30 taneční páry - volné tance.

Neděle 17. března: 1:00 ženy - volné jízdy, 19:00 závěrečná exhibice.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články