Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
58. Rally Šumava Klatovy

Birkebeinerrennet ovládl Anders Aukland, Bauer dojel čtrnáctý

Lillehammer – V jednom z nejkrásnějších dálkových závodů světa, v norském Birkebeinerrennetu, triumfoval domácí Anders Aukland před svým krajanem Eldarem Roenningem. Nejlepší z Čechů Lukáš Bauer dojel na trati z Reny do Lillehammeru na čtrnáctém místě s odstupem téměř pěti minut na Auklanda, svého jediného přemožitele z lednové Jizerské padesátky. Závod ovládli domácí Norové, do první desítky se jich vešlo hned devět.

Anders Aukland
zdroj: Isifa autor: Eduard Erben

Čtyřnásobný vítěz populárního závodu Stanislav Řezáč obsadil 16. místo a udržel průběžnou třetí pozici ve Ski Classics. Před závěrečným Asrefjällsloppetem se na něj však bodově dotáhl Švéd Jörgen Brink. Bauer, jenž dal Birkebeinerrennetu přednost před závodem světového poháru na 50 km v Oslu, je v pořadí seriálu dálkových běhů patnáctý. Aukland si vypracoval stobodový náskok před bratrem Jörgenem, který vyhrál nedávný Vasův běh a lednovou Marcialongu.

Nebyl to Bauerův den

Bauer dal Birkebeinerrennetu přednost před závodem světového poháru na 50 km v Oslu, na nečekané druhé místo z Bedřichova při svém druhém startu v dálkovém běhu nenavázal. "Byl to strašně těžký závod a neměl jsem svůj den," uvedl po doběhu. Nohy mu neběžely podle představ a ideální nebylo ani namazání lyží. "Na tom novém sněhu jsem měl velké problémy. Hodně jsem se natrápil, ale to k laufům a lyžování vůbec patří," konstatoval.

V úvodním stoupání se snažili s kolegy ze švédského týmu Coop pole roztrhat, ale neúspěšně. Pak začal mít Bauer potíže s lyžemi a neudržel se ve skupině, která stíhala vedoucí trojici závodníků. I když se do ní dokázal vrátit, v závěrečných kilometrech mu soupeři znovu utekli.

Je nám líto, video expirovalo.
Birkebeinerrennet 2013

"Skupina mi úplně suše ujela, pak už jsem tam bojoval sám. Zhruba kilometr před cílem je asi 600 metrů dlouhé mírné stoupání a tam už jsem viděl všechny svatý. Přehnala se přese mě skupinka asi pěti závodníků, na sto metrech jsem dostal 50 metrů. Byl to strašný boj až do cíle," líčil Bauer. "Jsem rád, že jsem závod přežil a nebyl jsem nejhorší z týmu."

Běh s batohem o váze 3,5 kilogramu, který má každý z účastníků závodu, se Bauerovi moc nelíbil. "Batůžek mě hodně štval. Nedá se jet, jak je člověk zvyklý, a nikdy jsem to netrénoval. Celý závod jsem s tím bojoval," prohlásil pětatřicetiletý lyžař, kterého ještě čeká finále světového poháru ve Falunu.

Výsledky dálkového běhu na lyžích Birkebeinerrennet

Muži: 1. A. Aukland 2:42:38,0, 2. Rönning -12,4, 3. Bjerke -23,3, 4. J. Aukland (všichni Nor.) -51,8, 5. Brink (Švéd.) -54,5, 6. Pedersen (Nor.) -1:10,0, ...14. Bauer -4:53,1, 16. Řezáč (oba ČR) -6:57,4.

Průběžné pořadí Ski Classics (po 5 z 6 závodů): 1. A. Aukland 760 b., 2. J. Aukland 660, 3. Řezáč a Brink oba 408, ...15. Bauer 196, 19. Novák (ČR) 104.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články