Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
VK Lvi Praha - VK Trox Příbram

Biker Kopka: Aljaška byla milosrdná, teploty příjemné do minus třiceti

Praha – Jen těžko by se hledal na světě extrémnější bikeový závod. Aljašský Iditarod – to je 1 000 mil sněhovou a ledovou pustinou bez jakéhokoli organizačního zabezpečení. Hlavním cílem není vyhrát, ale přežít. Český cyklista Jan Kopka v roce 2007 závod vyhrál, letos dojel pátý. Na sněžném kole si libuje.

Extrémní biker Jan Kopka
zdroj: ČT/Jan Kopka

Kopka je původem sjezdař. Posledních čtrnáct let se však soustřeďuje na bikeové závody v extrémních podmínkách, nejraději na sněhu. Závod na Aljašce si oblíbil. "Jede se to po stezkách psích spřežení. Je to to nejdrsnější, co se na planetě jezdí. Podmínky na Aljašce jsou neskutečně drsné – mrazy tam mohou dosahovat minus čtyřiceti minus padesáti stupňů. Blizardy, sněžné bouře, vichřice…" nastínil Kopka.

Aljašský Iditarod je proslulý především jako závod psích spřežení, ale jezdí ho i cyklisté a dokonce ho absolvují lyžaři a chodci. "Jedeme to dokonce za tvrdších podmínek, protože musheři mají checkpointy, mají trackery – vědí, kde se musheři pohybují. My nemáme checkpointy, nikdo na nás nikde nečeká. Dokud se neobjevíme někde ve vesnici, tak nikdo neví, kde jsme, jestli máme nebo nemáme problémy," přiblížil tvrdé podmínky Kopka.

Alfa a omega – počasí

Závod se jede na 1 000 mil napříč Aljaškou. V roce 2007 toto extrémní klání Kopka vyhrál – tehdy putoval po trase 23 dní. Letos strávil na trati polovinu času a bylo z toho páté místo.

Je nám líto, video expirovalo.
Host Sportovních zpráv: Biker Jan Kopka o extrémních závodech

"Na průběh závodu má největší vliv počasí. Až do předloňska dokázalo do cíle dojet nula až šest lidí. Aljaška více lidí ani nepustila. Letošní rok byl výjimečný, Aljaška byla velice milosrdná, podmínky pro bikery byly úplně ideální, nikde se netlačilo, dalo se neustále jet. I teploty byly příjemné – do minus třiceti," popsal Kopka, který ovšem jedním dechem dodal: "To neznamená, že to bylo lehké – chytaly nás tam větrné bouře. Je to těžké fyzicky i psychicky."

Hlavní je přežít

Neexistuje žádná předepsaná výbava. "Když tam někdo přijde bez výstroje, vyrazí bez ní a někde umře, je to jeho věc. Každý by se měl vybavit tak, aby tam dokázal přežít," zdůraznil Kopka.

Na každém z účastníků je, kolik si vezme s sebou zásob. Někdo měl naloženo třeba jen 25 kilogramů. Po zkušenostech z minulých let, kdy panovaly mnohem horší podmínky, se český biker nechtěl pouštět do velkého rizika. "Jel jsem víc na jistotu, byl jsem trochu více naložený než ostatní. Těžší kolo znamená, že do každého šlápnutí musíte dát více sil, a ty můžou ke konci chybět," vysvětlil.

V Česku se Kopka ohřeje jen na chvíli. Už za pár týdnů se chystá na expedici do Laponska. A Kopkovi plány do budoucna? "Ve chvíli, kdy se objeví, co mě zajímá, tak na tom začnu pracovat a během pár týdnů jsem schopen zase odjet," uzavřel.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články