Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Touchdown

Biatlonové týmy mužů a žen se mají více propojit, k ženám míří Vítek

Brno - S větším propojením biatlonových týmů mužů a žen počítá nový šéftrenér reprezentace Ondřej Rybář. Biatlonisté už tento týden začali s vesměs individuální přípravou,v příštím týdnu je čeká společné střelecké soustředění.

"Parta a týmový duch může být lepší. Napomůže tomu větší provázanost mezi oběma týmy," uvedl Rybář. V loňském roce se pod jeho vedením připravovala společně s muži nejlepší česká biatlonistka Gabriela Soukalová, která vybojovala na olympijských hrách v Soči dvě stříbrné medaile.

"Po neúspěchu mužského týmu na olympijských hrách 2010 ve Vancouveru se nám povedlo mužský biatlon pozvednout. Rádi bychom něco podobného převedli i do ženské reprezentace. Tím nechci říci, že by nebyl ženský tým úspěšný. Má určitě velký potenciál," uvedl Rybář, který prozradil, že k ženské reprezentaci půjde Zdeněk Vítek. "Doufám, že bude hnacím motorem týmu." Na definitvní jména trenérů reprezentací si ještě budou muset fanoušci biatlonu počkat.

"Stěžejní bude sobotní valná hromada, kde se rozhodne o struktuře našeho sportu. Jsme malý svaz a nemáme deset trenérů, kteří budou stát v zástupu, aby mohli trénovat reprezentaci. Nikdo neříká, že na začátek olympijského cyklu nebude potřeba sáhnout do zahraničí. Základ by měl ale být určitě český. Máme mladé trenéry, které nechceme hned hodit do vody a hodit na ně velkou zodpovědnost," naznačil Rybář variantu s angažováním mladých trenérů, kteří budou postupně sbírat zkušenosti.

Je nám líto, video expirovalo.
Novinky u biatlonové reprezentace

Po úspěšných olympijských hrách v Soči odstoupil Rybář z rodinných důvodů z funkce reprezentačního trenéra a plánoval být více doma a věnovat se rozvoji mládeže. "Rozhodně jsem nechtěl, aby se mi vytvořila pozice šéftrenéra. Chci ale biatlonu pomoci. Po olympiádě a úmrtí předsedy svazu Václava Fiřtíka však nastala dost komplikovaná situace. Pokud najdeme systém, který bude fungovat bez šéftrenéra, tak budu rád," prohlásil. V nové funkci ho opět čeká cestování, ale nebude muset absolvovat s týmem dlouhá soustředění.

Soukalová bude v přípravě pokračovat v osvědčeném modelu z minulé sezony. "Setrvám v dosavadní skupině. Některé tréninky podstoupím s týmem žen a část s týmem mužů. Jsem ráda, že jsem dostala podmínky, které jsem potřebovala pro svůj rozvoj. Na téhle úrovni musí každý vycítit, co mu nejlépe vyhovuje," uvedla čtvrtá žena uplynulého ročníku Světového poháru.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články